Tudorel Stoica este un fotbalist de legendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Stoica
Tudorel Stoica

Nu a apucat să joace decât patru meciuri la FCM Galaţi, de ajuns pentru a fi luat de Steaua. Câştigător al Cupei Campionilor Europeni, are un singur regret, cel de nu fi putut juca în finala de la Sevilla

Chiar dacă s-a născut la Brăila, spune răspicat că este gălăţean. „Tata juca fotbal la Progresul Brăila, şi pentru o scurtă perioadă părinţii mei au locuit acolo. Nu după mult timp, s-au întors acasă, la Galaţi. Aici am crescut, aici am început să joc şi să învăţ fotbal. Sunt gălăţean, chiar dacă la rubrica << locul naşterii>> figurează Brăila", spune Tudorel Stoica.

A intrat în istoria fotbalui românesc ca marele absent din finala Cupei Campionilor Europeni (CCE), cea de la Sevilla, din 1986. Era căpitanul echipei care atunci câştiga marele trofeu, Steaua. A fost încununarea unei careiere care începuse la Galaţi. La 17 ani, intra pe teren printre seniorii de la Politehnica (div. B), pentru ca, în sezonul următor, din 1972, să treacă la CSU.

Două sezoane şi-a făcut aici ucenicia, jucând 52 de meciuri. În 1974, la mai puţin de 20 de ani, a trecut La FCM Galaţi, în prima divizie. Potenţialul său uriaş a fost remarcat imediat şi nu a apucat să joace decât patru meciuri la FCM, deoarece a fost luat de Steaua. Debuta în Ghencea în 1975, cu 16 partide şi două goluri, în primul sezon. Era începutul drumului spre marele succes de la Sevilla.

Spre finalul carierei, regimul comunist s-a înduplecat şi l-a lăsat să plece în străinătate. A jucat un sezon (1989-1990) în Franţa, la Lens, pentru ca sezonul următor să se întoarcă la Steaua, pentru un singur meci, cel al retragerii. Nu regretă că nu a fost lăsat să joace în străinătate până la 35 de ani.

„N-am de ce să regret. Eu sunt mulţumit că am putut să plec şi atunci. Mai bine mai târziu, decât niciodată. Dacă n-aş fi plecat , probabil că şi viaţa mea ar fi fost un chin din punct de vedere financiar. Alţi colegi de-ai mei au o situaţie financiară destul de precară. Faptul că ai câştigat Cupa Campionilor Europeni nu ţine de foame", a spus Tudorel Stoica.

Nu acceptă să se spună despre Steaua anilor '80 că a avut noroc când a câştigat CCE. "Nimic mai fals! Nu numai că am câştigat Cupa Campionilor, dar am şi fost printre echipele care au dominat Europa timp de aproape patru ani. E adevărat că am câştigat finala la penalty-uri, dar am făcut-o în Spania! Am câştigat şi Supercupa Europei, am jucat o altă finală de Cupa Campionilor, cu AC Milan, plus o altă semifinală", replică Stoica.

Despre mult comentata finală cu AC Milan din 1989, pierdută cu 0-4, căpitanul acelei echipe spune că s-au făcut multe greşeli în pregătirea acelui meci. "Înaintea acelei finale s-a făcut o mare greşeală. Echipa naţională a jucat miercuri contra Bulgariei, cu o săptămână înaintea finalei de la Barcelona. Joi ne-am întâlnit cu toţii, iar după antrenament i-am întrebat pe băieţi: «Ce ziceţi, intrăm de sâmbătă în cantonament? Haideţi să votăm». Eram eu căpitanul echipei, dar Gică Hagi şi ceilalţi internaţionali votaseră invers, aşa că a trebuit să ne supunem majorităţii. N-am urmat programul normal şi cred eu că asta a fost cea mai mare greşeală", a mărturisit Tudorel Stoica .

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Vă mai leagă ceva de Galaţi, în afară de amintiri?

Desigur, în Galaţi am rudele şi mulţi prieteni. Vin cât pot de des în Galaţi, măcar o dată la trei luni.

Vă place actuala trupă de la Oţelul?

Am urmărit mereu cu atenţie sporită meciurile echipelor din Galaţi. S-a reuşit din nou să se facă o trupă puternică, cu mulţi jucători tineri. Sunt două avantaje pe care le are Oţelul. Aici nu este presiunea uriaşă a rezultatelor imediate, astfel se poate avea mai multă răbdare cu puştii, ca să nu se inhibe. Celălat avantaj este că, odată cu promovarea acestora, se formează o echipă cu mulţi gălăţeni. Personal, l-am remarcat în mod deosebit pe Sârghi.

CE ÎI PLACE

Foarte puţine echipe europene de astăzi pot să joace ceea ce jucam noi în urmă cu două decenii. De aceea îmi place să văd meciurile Barcelonei. Este cam singura echipă care se apropie de stilul nostru din anii '80, de fotbalul jucat pentru spectacol. iar băieţii lui Gurdiola fac spectacol adevărat.

CE NU-I PLACE

Moda de a aduce străini e păguboasă. Este foarte greu pentru un străin să se adapteze la condiţiile de climă şi de viaţă din România, ca să nu mai vorbim de fotbalul de la noi. Cred că încă avem jucători foarte valoroşi la noi în ţară. Să fim serioşi, în România n-or să vină niciodată fotbalişti de top. Majoritatea stranierilor de la noi sunt modeşti rău !

PROFIL
Născut: 7 septembrie 1954, Brăila
Studii: Academia Militară
Familie: căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite