Actorie după gratii: Trupa de teatru “Zvîc” a Penitenciarului Brăila, pe scena Teatrului Nottara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciarul Brăila
Penitenciarul Brăila

În perioada 7 - 10 noiembrie se va desfăşura în Capitală Festivalul MultiArt pentru Deţinuţi. Evenimentul este organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în parteneriat cu Teatrul Nottara, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Clubul Wings, Asociaţia ARTFusion şi Asociaţia Macaia.

În acest an, Festivalul MultiArt pentru Deţinuţi -EXIT cuprinde Festivalul de Film pentru Deţinuţi, Festivalul de Teatru pentru Deţinuţi - ajuns la cea de-a treia ediţie, expoziţii de fotografie şi un concert susţinut de către persoanele private de libertate din sistemul penitenciar românesc.
"Prin realizarea unor astfel de evenimente, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România, în parteneriat cu instituţii din sfera culturală şi socială, doreşte să contribuie la consolidarea relaţiei între comunitate şi fostele sau actualele persoane private de libertate şi nu în ultimul rând de sensibilizare a comunităţii cu privire la dorinţa acestora de reintegrare în societate", ne-a spus Simona kober, purtător de cuvânt al Penitenciarului Brăila.

"Cuşca", titlul piesei


Trupa de teatru "Zvîc" a Penitenciarului Brăila, formată din 8 persoane private de libertate(aflate în executarea unor pedepse private de libertate în regim deschis şi semideschis) a demonstrata ca are calităţii actoriceşti. S-a demonstrat acest lucru prin faptul că, din cele 25 de unităţi penitenciare participante(înscrise) , în urma vizionării DVD - urilor cu piesele puse în scenă, juriul a selectat 8 unităţi penitenciare în finală, printre care şi Penitenciarul Brăila.
"Astfel, în data de 10.11.2011, începând cu orele 18:00, trupa de teatru "Zvîc" a Penitenciarului Brăila, va pune în scenă, la Teatrul Nottara - Bucureşti, piesa de teatru intitulată sugestiv „Cuşca" scrisă de persoana privată de libertate Valeriu BARBU", a adăugat Simona Kober.

Nu-i la prima abatere

Valeriu BARBU nu este la prima „abatere" de acest gen, si trebuie menţionat faptul că pe perioada executării pedepsei private de libertate a publicat 7 volume de poezie, iar la ediţia a-III-a a concursului "Poezie de puşcărie" a obţinut locul I ; 5 volume care conţin teatru, proză şi poezie sunt în aşteptarea unui sponsor pentru a putea încânta ochiul şi sufletul publicului. La concursul „Mesajul meu împotriva tuberculozei" aceiaşi persoană privată de libertate a obţinut locul I în valoare de 500 euro pentru relevanţa, noutatea şi creativitatea mesajului.
Este prima data când Penitenciarul Braila s-a înscris la o astfel de competiţie naţională şi totodată trebuie subliniat faptul că trupa de teatru "Zvîc" a luat fiinţă anul acesta la sfârşitul lunii aprilie.
"Pentru punerea în scenă a piesei, efortul celor 8 persoane private de libertate a constat în repetiţii zilnice, sub directa îndrumarea d-nei inspector Daniela DINULESCU, dar "supravegheaţi" de către doamna Anca CISMARU, regizor la Teatrul Maria Filotti Brăila. Pe această cale, conducerea Penitenciarul Brăila mulţumeşte domnului Mircea BODOLAN - director al Teatrului Maria Filotti Brăila pentru susţinerea acordată", mai spune Simona Kober.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite