Transportatorii brăileni sunt gata de răscoală împotriva scumpirii carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii de taxi sau cei de pe microbuzele maxi-taxi se plâng că încasările de la clienţi nu le ajung să-şi plătească combustibilul. Majorarea continuă a tarifului la benzină şi motorină a început să se simtă în preţurile celorlalte produse, în special în magazinele săteşti, din cauza costurilor mai mari de transport.

Locomotivă cu aburi în Gara Brăila

Brăila: Opt şoferi au rămas fără permis 

Puţine sunt motivele care au determinat de-a lungul timpului o asemenea unanimitate de opinie a brăilenilor, cum a reuşit în ultima perioadă să provoace scumpirea repetată a carburanţilor.
Mulţi dintre bărileni au renunţat pe cât posibil la utilizarea propriilor autoturism pentru transportul de acasă la serviciu, situaţie tot mai evidentă în trafic mai ales în zilele în care vremea este ceva mai prietenoasă.


Există însă şi categorii de utilizatori al căror trai depinde enorm de preţul carburanţilor, cum este cazul transportatorilor.
„Când s-a stabilit actualul tarif la taxi, nici cea mai scumpă benzină nu trecea de patru lei, iar motorina era la 3,27 lei. La actualul tarif, nu putem să avem profit. Pe de altă parte, nici nu putem creşte preţul la rândul nostru, pentru că şi aşa stăm degeaba. Guvernanţii să ia măsuri, nu să ne mintă toată ziua că ăsta-i preţ corect sau că ar fi cel mai mic preţ din Europa, să ţină cont că şi noi avem tot cele mai mici venituri din Europa", ne-a declarat Marian Adetu, taximetrist.

O stare acută de nervozitate domneşte şi printre operatorii maxi - taxi.
„Nu putem să scumpim biletul, pentru că şi aşa nu avem clienţi decât la orele de vârf. Braicarul ne face concurenţă la sânge cu abonamentele, inclusiv cele cu tarif redus ale pensionarilor, iar noi am ajuns să transportăm mai mult elevi care merg la şcoală. În cursul zilei avem patru-cinci călători în maşină, la cât costă acum carburantul ne este imposibil să trăim", a declarat Marcel Buzoianu, şofer pe maxi taxi.

Foarte afectaţi sunt şi cei locuiesc în comune aflate la distanţă de municipiu, acolo unde preţul combustibilului maşinilor de transport se oglindeşte în cel al produselor din rafturile micilor magazine săteşti.


"Preţurile la noi în comună la magazinele alimentare sunt ceva mai mari decât în municipiu, pentru că zilnic parcurg 90 km dus - întors pentru aprovizionare. Maşina consumă cam 10 litri de motorină la suta de kilometri. Dacă astăzi am cumpărat produse în valoare de 350 de lei, şi motorina m-a costat 52 de lei, dintr-un foc aceste produse vor fi mai scumpe cu 15% decât în oraş. Şi aceasta în condiţiile în care se ştie că în mediul rural veniturile sunt mai mici decât în marile oraşe", ne-a declarat Ilie Moraru, în timp ce îşi încărca maşina cu produse în Piaţa Mare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite