Traian Cişmaş a ales locul în care se stabileşte preţul cerealelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Cişmaş este directorul coordonator al DADR Brăila
Traian Cişmaş este directorul coordonator al DADR Brăila

A venit la Brăila tocmai din Mehedinţi. A îndrăgit oraşul şi oamenii. A fost şef de fermă, primar, iar din iunie 2009 a fost numit director coordonator al Direcţiei Agricole Brăila.

În 1985 a ales să vină la Brăila, în comuna Tufeşti, acolo unde a primit repartiţie. A avut mai multe opţiuni, dar a ales Brăila. După numai patru zile, Direcţia Agricolă a decis să-l trimită la Complexul Agricol Oprişeneşti unde a lucrat ca stagiar până la începutul lunii februarie 1986.

A fost numit pe 7 februarie 1986 şef de fermă la Asociaţia Economică Intercooperatistă Oprişeneşti unde a rămas până în februarie 1992.

A fost apoi primar la Ianca pentru două legislaturi, în perioada '92 - '96 şi 2000 - 2004, dar şi şef de secţie Servicii Interne la Petrom între cele două mandate.

În perioada 2004 - 2009 a lucrat tot la Petrom, dar ca responsabil contractări terenuri pe zona Brăila. De pe 4 iunie 2009, însă este directorul coordonator al DADR Brăila.

Străin pe meleaguri dunărene

Îşi iubeşte meseria şi a ales să se dedice ei. „Am ales această meserie deoarece am crescut într-o familie care avea destul de multe animale. Din liceu am făcut practică pe lângă medicii veterinari şi tehnicieni", îşi aminteşte Traian Cişmaş.

A cochetat o vreme şi cu sportul. A urmat Şcoala Sportivă din Lugoj secţia de fotbal şi a practicat fotbalul din 1976 până la facultate când a fost nevoit să renunţe pentru că nu mai avea timp suficient.

A ajuns la Brăila dintr-o întâmplare, dar nu regretă alegerea făcută. „Am decis împreună cu alţi 17 colegi să venim la Brăila după terminarea facultăţii. Am avut şapte sau chiar opt judeţe unde puteam să mergem. Există un potenţial agricol mare la Brăila şi acest lucru m-a făcut să vin aici", povesteşte Traian Cişmaş.

Brăila văzută de directorul coordonator al DADR are potenţial în continuare, dar viitorul stă în diverse forme asociative.
De aceea a organizat mai multe întâlniri cu producătorii şi cu Asociaţia Producătorilor Agricoli pentru a discuta problemele cu care se confruntă fiecare în parte şi pentru a găsi soluţiile pentru fiecare problemă.

„Încercăm să construim aceste forme asociative. La toate întâlnirile pe care le-am avut am încercat să arătăm importanţa valorică a acestor forme şi mă bucur că am creionat două asemenea constituiri. Este un semnal bun şi sper ca aceste exemple să fie urmate şi de alţi producători", a punctat interlocutorul nostru.

Traian Cişmaş crede că numai prin astfel de asocieri se poate face o agricultură performantă, iar Brăila poate redeveni ceea ce a fost odinioară, locul unde se stabilea preţul mondial al cerealelor.

Întrebări şi răspunsuri

Are şanse agricultura brăileană?

„Da, dar din păcate unii nu înţeleg că asocierea aduce lucruri bune şi ţin să practice o agricultură aşa cum au învăţat ei, în urmă cu mulţi ani. Formele asociative şi aplicarea unei tehnologii moderne în agricultura brăileană pot duce la bunăstare".

Cum este Brăila după atâţia ani?

„Am considerat, şi nu m-am înşelat, din punct de vedere al potenţialului agricol Brăila este prima aşezare agricolă a ţării. Brăila este locul unde poţi chiar să te afirmi dacă munceşti şi îţi doreşti să faci ceva cu adevărat".

Ce-i place

„Îmi plac oamenii care-şi respectă cuvântul dat. Îmi place ca ceea ce se decide să se bazeze pe o amplă analiză. Cred că un lucru se poate face foarte bine numai prin colaborare pe mai multe nivele. Trebuie să ne facem treaba bine pentru a putea realiza ceva care să ne placă", explică directorul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac delăsarea şi abordările superficiale. Nu-mi plac oamenii care afirmă ceva fără a avea susţinere şi mai apoi nici nu au curajul să-şi susţină propriile spuse. Dacă vrei să construieşti ceva trainic trebuie să abordezi totul cu profesionalism".

Profil
Născut. 25 septembrie 1961, Ogradena, Mehedinţi
Studii. Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară Timişoara, promoţia 1985
Profesie. Inginer zootehnist, director coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila
Familie. Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite