Brăila: Tot mai mulţi brăileni se îmbolnăvesc subit şi ies la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Tot mai mulţi brăileni se îmbolnăvesc subit şi ies la pensie
Brăila: Tot mai mulţi brăileni se îmbolnăvesc subit şi ies la pensie

Avem 13.000 de pensionari pe caz de boală, iar numărul acestora continuă să crească

Fie că sunt bolnavi cu acte în regulă, fie că îi paşte concedierea aproape de vârsta pensionării, fie că au obosit, au 30 de ani de muncă, dar n-au etatea pentru a se pensiona şi mai sunt încercaţi şi de o afecţiune cronică, găsesc cu toţii aceeaşi soluţie: pensionarea pe caz de boală.

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Brăila are în prezent în evidenţe peste 13.000 de pensionari de invaliditate. Conducerea instituţiei spune că au existat suspiciuni în privinţa mai multor dosare de pensii pe invaliditate.

"Sunt mai ales pensii de invaliditate de gradul III, cu pierderea capacităţii de muncă în proporţie de 50%, iar persoana poate lucra cu jumătate de normă. Am urmărit evoluţia pensionarilor şi am constatat că lucrau cu jumătate de normă până la limita de vârstă după care treceau şi lucrau cu normă întreagă”, precizează directorul coordonator al CJP, Sorin Enache.

Totodată, acesta a recunoscut că problema nu poate fi rezolvată de serviciul de expertiză din cadrul instituţiei “pentru că omul vine cu o serie de acte şi documente de la medicul de familie, cu internare din spital. Sunt documente beton pe care eu nu le pot contesta", a spus Sorin Enache, adăugând că în ciuda numărului mare de cazuri de pensionaţi de invaliditate, procentul acestora se ridică la 12 – 13 % din totalul pensionarilor brăileni.

La nivel naţional, procentul este unul modest, care situează Brăila în coada judeţelor, ca număr de pensionari.
În continuare, cele mai multe dosare de pensie sunt ale celor care s-au pensionat la limită de vârstă.

Soluţii provizorii pentru angajaţii cu probleme

Mulţi dintre brăilenii care au aflat că vor rămâne fără un loc de muncă şi mai au doar câţiva ani până la pensionare cred că soluţia problemelor lor este pensionarea pe caz de boală. Încadrarea într-un grad de invaliditate se face numai după ce bolnavul trece prin mai multe etape. Cu toate acestea, unii au reuşit să păcălească sistemul şi să fie pensionaţi pe invaliditate. 

“Am suferit un accident de muncă în urma căruia mi-au fost afectate picioarele. M-am speriat că voi rămâne invalid în prag de pensionare şi am vorbit cu cineva care se pensionase pe caz de boală în urmă cu ceva timp. Astfel m-am pensionat şi eu pe caz de boală şi dacă voi reuşi să găsesc ceva de muncă care să nu necesite efort prea mare mă voi duce la muncă pentru un ban în plus”, spune Vasile, 59 ani.

Cazul său nu este singular. În ciuda eforturilor celor de la CJP, foarte puţine persoane sunt depistate că încalcă legea. Pentru acestea se face imediat poprire pe pensie şi sunt obligate să restituie sumele dobândite nejustificat.

Din ce în ce mai mulţi invalizi

La sfârşitul lunii august 2009, în evidenţele CJP, figurau 13.095 de brăileni pensionaţi pe caz de boală, din care cu invaliditate gradul I – 544, gradul II – 6.322 şi gradul III – 6.228. În aceeaşi perioadă a anului precedent numărul celor pensionaţi pe caz de boală a fost cu 139 mai mic, respectiv de 12.956 de persoane din care cei mai mulţi cu gradul II – 6.343, alţi 6.085 având gradul III.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite