Tiţa Mihăilă, directorul creşelor brăilene are în grijă 200 de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei 43 de ani de activitate şi-a făcut meseria cu dăruire şi i-a ajutat atât pe cei mici, cât şi pe familiile lor să treacă peste greutăţi. 14 ani a fost alături de cherceni la Dispensarul 7, iar de aproape nouă ani lucrează cu puştii de la creşă.

Prin mâinile ei au trecut mii de copii în cei peste 40 de ani pe care i-a pus în slujba celor mici. A ales această meserie pentru că dintotdeauna i-au plăcut copiii şi a vrut mereu să le vină în ajutor.

„Am fost singură la părinţi şi mereu am iubit copiii. Am fost un fel de lider pentru alţii încă din copilărie. Am ales această profesie pentru că este foarte umanistă, îmi ajut aproapele, atât pe cei mici, cât şi pe mamele lor", povesteşte zâmbind dr. Tiţa Mihăilă.

Îşi iubeşte meseria şi spune că nu ar putea alege un alt drum dacă ar trebui să o ia de la început. Primii cinci ani ai carierei de medic pediatru şi i-a petrecut îngrijind copiii bolnavi din comuna Viziru. A venit apoi la Dispensarul 7 din cartierul Nedelcu Chercea unde a lucrat mai bine de 13 ani. Din 1984 până în 1990 la Policlinica de Copii a fost medic şef, iar din 1990 a lucrat la Dispensarul Şcolar 8. Din 2001 este medicul coordonator al celor trei creşe din oraş.

Dr. Mihăilă spune că în tot acest timp a contat foarte mult să aibă alături oameni care au înţeles să-şi facă datoria cu devotament şi să fie dispuşi să facă orice sacrificiu pentru a-i ajuta pe cei mici.

„Contează foarte mult colectivul cu care lucrezi. Pentru mine este foarte important respectul pe care trebuie să-l aibă fiecare om pentru cei cu care lucrează. Am avut norocul să lucrez cu oameni care au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru copii atunci când aceştia au avut nevoie", explică medicul pediatru.

Amintiri preţioase

Primii ani ai carierei sale de medic au fost în comuna Viziru. Tot acolo a întâlnit un caz care a impresionat-o şi chiar şi acum îşi aminteşte de el.

„Un copil care avea sub un an a fost adus la Viziru din Stăncuţa. Avea febră mare care nu a cedat nici după 48 de ore deşi a primit antibiotice. Astfel a fost trimis la oraş unde a fost tratat de un medic pediatru de renume la acea vreme, dr. Trandafirescu. Pentru că febra nu-i ceda a fost trimis la Bucureşti", îşi aminteşte medicul care continuă povestirea: „După două - trei luni m-am întâlnit cu mama copilului care mi-a spus că şi-a pierdut copilul. Înghiţise un bob de fasole care i-a crescut în bronhii şi a murit de septicemie. Şi-a dat seama destul de târziu că atunci când îl lăsa cu bunica copilul se juca cu boabele de fasole".

Medicul pediatru a rămas impresionată de acest caz şi spune că mama copilului nu a învinovăţit pe nimeni pentru ceea ce s-a întâmplat. „Era un copil care nu trebuia să moară", a spus cu nostalgie în glas dr. Mihăilă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum este acum sistemul de creşe?

„Din punct de vedere al asistenţei vorbim de un regres în sensul că avem un număr mai mic de locuri. Anul acesta am avut 100 % ocupare. Avem 200 de locuri la cele trei creşe şi foarte multe solicitări. Autorităţile încearcă să ne ajute. Este necesară totuşi o altă creşă".

Care este secretul unei cariere îndelungate?

„De felul meu sunt o fire luptătoare, tenace şi nu-mi place să mă plâng. Încerc să rezolv orice problemă cu forţe proprii. Când m-am confruntat cu un caz deosebit nu mi-a fost teamă să apelez la colegii de breaslă, asta nu înseamnă că nu te pricepi".

Ce-i place

„Îmi plac excursiile foarte mult. Îmi place mult să citesc şi în fiecare seară înainte de a mă culca citesc câteva pagini dintr-o carte. Îmi place să dezleg rebusuri, dar în acelaşi timp îmi place să-mi petrec timpul cu nepoţii mei, să le fiu un sprijin".

Ce nu-i place

„Nu-mi place că ne-am înstrăinat şi a scăzut respectul faţă de medici. Nu-mi place această aversiune a populaţiei faţă de imunizări. Oamenii trebuie să înţeleagă că imunizările au dus la eradicarea a foarte multe boli. Nu-mi place că avem tot timpul tendinţa de a cere statului ceva şi nu încercăm să facem noi ceva".

Profil

Născută: 24 martie 1942, Brăila

Studii: Institutul Medico-Farmaceutic Bucureşti, Facultatea de Pediatrie

Profesie: Medic specialist pediatru, directorul Serviciului Public de Asistenţă Medicală şi Administrare a Creşelor Brăila

Familie: Căsătorită, trei copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite