Tinerii cercetaşi au aniversat 96 de ani de existenţă la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1914 este anul de înfiinţare a Legiunii "Vlad Ţepeş", care avea sediul în cancelaria Liceului "Nicolae Bălcescu".

Atestarea datează din 1914, data de 22 noiembrie, când la invitaţia verbală a lui C.G. Costa - Foru şi Gh. M. Murgoci, membri şi delegaţi ai Comitetului central al Asociaţiei "Cercetaşii României" s-au întrunit în sala Teatrului Regal, actualul "Maria Filotti", pentru a pune bazele unei asemenea instituţii şi la Brăila.


Câteva zile mai târziu, comitetul local de acţiune al Asociaţiei Cercetaşilor brăileni, întrun it pe 28 noiembrie 1914, în cancelaria Liceului "Nicolae Bălcescu", sediul Legiunii "Vlad Ţepeş", a stabilit şi componenţa biroului permanent de conducere a lucrărilor.


Acesta a fost primul pas în constituirea mişcării cercetăşeşti la nivelul Brăilei.


"De la constituire, cohorta Brăila, comandată de profesorul de sport Radu Corbu, a contribuit permanent la sedimentarea unor sentimente positive, cetăţeneşti, spirituale şi patriotice. Menţionăm că cercetaşii Legiunii "Vlad Ţepeş" au îndeplinit misiuni active în anii de ocupaţie 1916-1917, transmiţând informaţii trupelor proprii care se găseau la N de Siret. Au căzut eroic atunci mai mulţi cercetaşi, în memoria cărora autorităţile brăilene au ridicat o troiţă în Parcul Monument, care în timp a dispărut", povesteşte col. (r) Costică Gavrilă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite