Satul de lux al Brăilei nu se vrea oraş/ O casă costă aici cât un apartament în buricul târgului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orăşenii se mută la Tichileşti, la 19 kilometri depărtare de Brăila, unde au apă, gaze şi magazine cu aer condiţionat. Criza care i-a lăsat pe mulţi fără joburi, dar şi mirajul unui trai decent, i-a făcut pe unii să plece la ţară. În Tichileşti, o casă a ajuns să coste cât un apartament situat în centrul urbei.

Tichileştiul, comuna natală a scriitorului C. Sandu-Aldea, ar putea deveni cel mai râvnit loc din judeţul Brăila.

Reţeaua de alimentare cu apă potabilă, care a costat peste 600.000 de lei, este pusă la punct, la fel şi reţeaua de gaze.

„În prezent, toate străzile din localitate au acces la reţeaua de gaze. Costul unei racordări este de 1.500- 2.000 de lei de gospodărie. Căminul cultural, dispendarul şi primăria au fost reabilitate. Şcoala, la fel. Acum avem în plan realizarea grădiniţei cu program prelungit şi a reţelei de canalizare", a spus primarul Tichileştiului, Gicu Davidescu.

image

Fruntaşi pe ţară

Potrivit primarului, în prezent, cinci la sută din populaţia comunei e formată din orăşeni care au ales să se mute la ţară. Cererile cresc pe zi ce trece.

Unii au serviciu la oraş şi fac naveta, alţii fac legumicultură sau lucrează la Penitenciarul din localitate. Alţii au propria afacere.

Aşa se face că, pentru o casă de la periferie, aspirantul plăteşte 150.000 de lei, iar pentru una „la centru", peste 250.000 de lei, cât pentru un apartament din municipiu.

Edilul de la Tichileşti, care se află la al doilea mandat, s-a bucurat de sprijinul CJ, dar şi al locuitorilor din Tichileşti.

Sala nouă de sport a costat 11 miliarde de lei vechi, gazele 627.000 de lei, iar reabilitarea căminului peste 400.000 de lei.

image

Fondurile provin din programul „Dezvoltare prin proiecte" (cofinanţare CJ - UAT Tichileşti) şi Compania Naţională de Investiţii (CNI).

„La Tichileşti este un primar gospodar, se preocupă de problemele localităţii. A făcut lucruri pe care nimeni, înaintea lui, nu le-a făcut. A fost ajutat, dar a şi ştiut să profite de programele judeţene din aceşti ani. Localitatea a fost fruntaşă pe ţară şi înainte de '89, are oameni gospodari", ne-a spus preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, originar din Tichileşti.

Aprigi, dar muncitori

„Tichileştenii sunt oameni aprigi, dar muncitori. Dacă văd ceva la vecini, vor să aibe şi ei. Avem în sat magazine dotate cu aer condiţionat. Am pus calorifere în biserica satului Albina, care aparţine de noi şi am ajutat celelalte parohii. Am reabilitat stadionul şi drumurile. Majoritatea gospodăriilor au garduri din fier forjat şi grădini cu flori. Dar din cauza impozitelor mari, nu ar fi bine sa fim oraş", a mai spus Gicu Davidescu, primarul de la Tichileşti.

În plină criză, satul înfloreşte văzând cu ochii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite