Theodor Toma este as la Go/Vezi aici rezultatele impresionante ale copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci ani a devenit vicecampion naţional la GO - grupa de sub 8 ani, iar la Praga, în acelaşi an, a obţinut locul I la Concursul pentru Începători la Olimpiada Jocurilor Logice.

Modest, timid, dar extrem de talentat, Theodor Toma este fascinat de lumea celor 360 de intersecţii plus una - GO - un joc de strategie care-şi are originea în vechea Chină.

El este pregătit de tatăl său Iulian Toma, la rândul său un bun jucător de GO, cu titluri naţionale şi internaţionale în palmares.

Avea doar patru ani când a urcat hotărât pe un scaun şi a zis: „Eu joc la masa asta!", în timp ce se făceau ultimele pregătiri pentru un campionat naţional de GO.

„Eram la Eforie Nord cu tatăl meu şi câţiva jucători de GO pregateau sala de joc. Eram foarte atent cum aranjau ei tablele şi bolurile cu piese pe mese. După ce le-am zis părinţilor mei - eu joc la masa asta - degeaba au insistat că sunt prea mic pentru că până la urmă, tata a fost nevoit să mă înscrie în concurs", îşi aminteşte Tedi.

Elev în clasa a VIII-a la Şcoala „Mihai Eminescu" şi legitimat la CS „ATARI" Brăila, Theodor Toma, sau Tedi, aşa cum îi spun prietenii a devenit, în 2007, Campion al Europei la GO şi are în palmares nenumărate titluri de campion naţional.

După părerea lui Tedi, jocul de GO este cel mai frumos din lume: „Ne ajută să gândim mai structurat, îmbunătăţeşte capacitatea de a privi lucrurile în ansamblu şi obiectiv. Jocul de GO mi-a adus multe satisfacţii şi mari bucurii, dar şi tristeţe când pierdeam o partidă importantă. Cred că jucând Go am devenit mai echilibrat şi am căpătat mai multă încredere în mine".

Copilul minune

La doar nouă ani, Tedi ar fi putut studia jocul de GO la o şcoală de profil din Corea.

"La Campionatul Balcanic din 2005 au venit în România nişte profesori coreeni care s-au oferit să ia la şcoala de GO un copil cât mai mic şi bun jucător. Eu am fost recomandat de cei din Federaţia Română de GO să merg să studiez GO-ul în Coreea timp de un an. Atunci, părinţii mei, deşi s-au bucurat, au considerat că nu este cazul să merg", ne povesteşte Tedi.

A descoperit jocul de GO în casă, urmărindu-l pe tatăl său.

"Tata juca GO încă din studenţie şi participase la câteva concursuri ca jucător sau ca mentor al altor copii. Copiii antrenaţi de el au ocupat locuri bune în fiecare an în clasamentul European", completează băiatul.

La cinci ani, Theodor era membru al Cenaclului "Coloana H", unde a învăţat să deseneze în ceracolor, iar un an mai târziu, a avut prima lui expoziţie personală.

Până la zece ani a practicat tenis de câmp de performanţă, iar mai tâziu şi-a descoperit pasiunea pentru handbal.
Pe lângă toate acestea, Theodor Toma este nelipsit de la olimpiadele şi concursuri şcolare.

Întrebări şi răspunsuri

Cât te pregăteşti pentru concursuri?

T.T.: "Până în urmă cu doi ani mergeam de două, trei ori pe săptămână la clubul ATARI şi jucam mai multe partide, pe care apoi le comentam cu tatăl meu. De asemenea, rezolvam probleme din diverse manuale japoneze, chinezeşti, coreene. Acasă luam lecţii pe internet. Acum joc doar partide, două, trei pe zi. Anul acesta vreau să mă pregătesc mai intens pentru că anul viitor, la Campionatul European de GO, îmi doresc să ocup un loc pe podium".

Ce liceu vrei sa urmezi?

T.T.: "Colegiul Naţional «Nicolae Bălcescu», profil matematică-informatică, deoarece acolo au fost elevi şi bunicul şi tatăl meu. De asemenea, îmi plac aceste obiecte, am participat la multe concursuri şi am rezultate destul de bune".

ce-i place

"De când eram foarte mic îmi plăcea să mă joc cu LEGO. Părinţii mei şi-au dat seama că singurele jucării care mă interesau (încă mă pasionează) erau piesele din LEGO şi cu fiecare ocazie primesc în dar astfel de jocuri cât mai complicate. Desenul m-a pasionat tot de foarte mic. Îmi plăcea foarte mult sa inventez noi personaje care la început semănau cu cele din desenele animate".

ce nu-i place

"Nu-mi place când mama îmi ascunde jocul de LEGO pentru că eu m-aş juca tot timpul cu el şi uneori mai uit de teme. Nu-mi place să port telefon mobil la mine şi dacă se întâmplă să-l am nu prea îl folosesc".

PROFIL
NĂSCUT. 31 ianuarie 1996, Buzău
STUDII. clasa a VIII-a Şcoala „Mihai Eminescu"
OCUPAŢIE. elev
FAMILIE. o soră

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite