Taximetriştii, ţinuţi pe dreapta de Dorel de Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au şi câte 12 ani de taximetrie la activ, dar spun că mai rău ca acum, de când oraşul e şantier, nu le-a mers niciodată şi vor să se lase de meserie.

Ionel Mitrea are 52 de ani şi lucrează ca taximetrist, cu maşina personală, de mai bine de 12 ani. Îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze de vremurile în care scotea lunar şi două salarii şi avea bani să-şi pună şi cauciucuri de iarnă, să-şi schimbe şi amortizoarele la doi, trei ani. Dar, de acum, s-a isprăvit!


De vreo şase luni, de când oraşul a devenit şantier în lucru, îi merge tot mai rău şi se gândeşte serios la posibilitatea de a pune cheile maşinii în cui.
„În stilul ăsta o să ajungem să murim de foame, fiindcă parcurgem niciun kilometru într-un sfert de oră şi consumăm mai multă benzină decât luăm pe cursă. De exemplu, consum benzină de 10 lei şi iau pe cursă şase lei. Nici nu se merită să mai pornesc maşina", ne-a povestit Ionel Mitrea.

image


Nici pietonii nu sunt mai fericiţi. „Dacă aş avea bani de taxi m-aş mărita a doua oară. Banii sunt puţini, merg din bucăţi cu autobuzul, cât o mai circula şi ăsta", ne-a spus Maria Constantin, 59 de ani.


Pietonii, fără trotuar


Şi Eduard Adrian Stolnic, 31 de ani, taximetrist în Staţia de la Telefoane, povesteşte cum a ajuns să bage combustibil de 20-30 de lei pe zi, doar, doar i-o ajunge să facă vreo trei curse.
„Mai mult de patru curse n-am mai avut pe zi în ultima perioadă. Nu mai ies banii nici pentru maşină, nici pentru cheltuielile curente. Pe de o parte, oamenii nu au bani şi traseul fiind atât de sinuos din cauza lucrărilor, mulţi preferă să meargă pe jos. De opt ani fac taximetrie, dar rău ca acum n-a fost niciodată. Îmi vine să mă las", ne-a spus Eduard Adrian Stolnic.

image


Nici pietonilor nu le mai arde să meargă cu taxi. Mai mult, de când „Dorel" s-a mutat şi pe trotuarele de pe Calea Călăraşilor - unde se fac lucrări de împământare a cablurilor - oamenii merg pe şosea, printre gropi, printre utilaje şi maşini, pe unde apucă.

image


„Ne-au acaparat trotuarul, ne-au acaparat şoseaua. E bine că se lucrează, dar prea s-au apucat de toate odată. Mă duc până la Finanţe şi merg pe jos printre utilaje. Ce taxi?! Traseul ar fi prea îmbârligat şi mi-ar lua cât nu face, aşa că merg printre muncitori şi sper să nu mă lovească niciunul cu coada lopeţii", ne-a spus Mioara Dobre, 28 de ani.


La orele de vârf, dimineaţa şi dupăamiaza, când oamenii se duc şi vin de la serviciu, disperarea atinge cote maxime atât în rândul şoferilor, cât şi al pietonilor.
„Pe Călăraşilor, în faţa Primăriei, este permanent poliţist, dar uneori şi el e depăşit de situaţie. Dirijează cât poate, dar nefiind rute ocolitoare, cozile de maşini se întind de la Telefoane până în Barieră", a adăugat Ionel Mitrea.

image
image


Omul recunoaşte că odată şi odată trebuiau făcute şi aceste lucrări, însă nu înţelege de ce administraţia s-a apucat de toate în acelaşi timp, în prag de iarnă şi se mai munceşte şi de mântuială.
„Pe Griviţei, de exemplu, drumul e aţă, dar e linie continuă între benzi, sunt patru benzi şi dacă pe prima sunt maşini parcate, nu poţi să depăşeşti, deşi vizibilitatea e maximă. Eu nu înţeleg prostia asta. Să fi dat, domnule, drumul la semafoare şi totul e brici", mai spune Mitrea.


Fără curent electric şi fără apă

La Brăila, în ultimele săptămâni, Tancrad Galaţi a lucrat şi sâmbăta şi duminica, doar, doar o reuşi să conserve lucrările până la căderea primilor fulgi de zăpadă. „Nu ne rămâne decât să amânăm iarna, s-o reportăm", spune, cu umor, Vasile Tatu, un tânăr surprins de reporterii Adevărul traversând printre maşini.


Mai grav este că, de vreo lună, nici „Dorel" nu se mai adaptează condiţiilor grele de lucru şi, din când în când, dă rateuri. Poliţia a înregistrat nu mai puţin de patru dosare penale pe numele unor muncitori care, în hei-rup-ul lor general, au tăiat cabluri trifazate sau au spart vana de apă ce alimenta întreg oraşul.

image
image
image


Din acest motiv, în mai multe rânduri, brăilenii au rămas ore în şir pe întuneric, fără căldură, fiindcă 80 % din populaţie are centrală proprie de apartament, şi, mai rău, şi fără apă potabilă.


Nu mai departe de duminică, două cartiere au rămas fără apă potabilă, iar săptămâna trecută, după ce un muncitor a tăiat din greşeală un cablu trifazat, toate instituţiile publice din Centrul Nou - Primărie, Poliţie, Prefectură, Tribunal - au rămas fără curent electric timp de trei ore.
Reamintim că în oraş se derulează 10 proiecte de infrastructură, în valoare de peste 100.000.000 de lei, bani europeni şi nu numai.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite