Tăticii schimbă scutece, iar mămicile muncesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mămicile aleg să stea acasă cu copiii până la doi ani dacă soţii au salarii mai mari, foto Ciprian Dragomir
Mămicile aleg să stea acasă cu copiii până la doi ani dacă soţii au salarii mai mari, foto Ciprian Dragomir

Numărul tăticilor care stau acasă să aibă grijă de copii este în creştere.400 de tătici sunt în acest moment în plată concediu creştere copil până la doi sau trei ani. O parte dintre aceştia au optat pentru o indemnizaţie mai mare de 600 de lei.

În tot mai multe familii bărbatul este cel care rămâne acasă doi sau trei ani, după caz, pentru a avea grijă de copil în timp ce mama optează pentru a lucra.

Dacă în august la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Brăila numărul mămicilor aflate în plată era de 1.895 şi cel al tăticilor a fost de 362, acum numărul brăilenilor care se află în concediu de creştere a copilului a crescut.

"La nivelul lunii noiembrie din totalul celor 2.382 de persoane aflate în plată indemnizaţie creştere copil, 400 sunt tătici. În aceeaşi perioadă a anului 2008 erau în plată 321 de tătici", a precizat Anca Vasiliu, director coordonator al AJPS Brăila.

În plus, odată cu posibilitatea de a solicita indemnizaţia de creştere a copilului 85 % din media veniturilor realizate pe ultimile 12 luni, tot mai mulţi tătici au optat pentru această variantă.

"După ce cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului s-a acordat în funcţie de veniturile realizate, o parte dintre tătici au renunţat la stimulent şi au optat pentru o indemnizaţie mai mare de 600 de lei", a spus Anca Vasiliu.

Numărul mediu de persoane care au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului în anul 2008 a fost de 2.355 din care 349 au fost bărbaţi.

Roxana Lefter, 26 ani, a solicitat indemnizaţia de creştere a copilul până la doi ani.

„Am ales să rămân eu acasă să am grijă de copil pentru că soţul meu câştigă mai bine", spune Roxana care mărturiseşte că „legătura esenţială dintre mamă şi copil acum se formează".

Bani mai mulţi pentru sarcinile multiple

Mămicile care dau naştere la mai mulţi copii primesc ajutor de la stat pentru fiecare copil în parte cu menţiunea că pentru primul copil indemnizaţia este de 600 de lei sau, opţional, de 85 % din media veniturilor realizate pe ultimile 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei, iar începând cu al doilea copil primesc indemnizaţia de 600 de lei. Imediat după intrarea în vigoare a noilor reglementări 10 mămici au putut solicita sumele suplimentare.

O nouă prevedere legislativă îi dă posibilitatea părintelui supravieţuitor, în cazul în care părintele beneficiar al indemnizaţiei de creştere a copilului până la doi/trei ani a decedat, de a prelua concediul pentru creşterea copilului.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite