TOP FORBES: Marin Moraru, mai bogat decât Gheorghe Caruz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Moraru l-a devansat, în acest top, pe Gheorghe Caruz
Marin Moraru l-a devansat, în acest top, pe Gheorghe Caruz

Au firme cu obiecte de activitate asemănătoare, dar Moraru a investit şi în alte direcţii, în bioetanol şi culturi de orez, şi a urcat spectaculos în top.

Anul trecut, omul de afaceri Gheorghe Caruz era pe locul 54 în top, cu o avere de 95-100 de milioane de euro, iar Marin Moraru, pe locul 96, cu 50-52 de milioane de euro.
Anul acesta, situaţia s-a schimbat radial. Gheorghe Caruz, 65 de ani, cu afaceri în domeniile creşterea porcilor, procesarea cărnii, băuturi carbogazoase, complex hotelier şi restaurant, a picat pe locul 88, iar Marin Moraru, 66 de ani, cu afaceri în creşterea porcilor, procesarea cerealelor şi a cărnii, fabricarea alcoolului şi a băuturilor, a urcat pe locul 75.


Acum, Marin Moraru are o avere estimată la 60-62 de milioane de euro, fiind fondatorul grupului de firme Marex, dar şi primul om de afaceri care a construit o fabrică de bioetanol în România.


O nouă viziune


Munca, perseverenţa şi noua viziune asupra afacerilor sunt secretele lui. Nu este însă totul: noua preocupare a lui Moraru constituie energiile regenerabile şi culturile de orez.


„Primul pas l-a constituit investiţia din 2008, într-o fabrică de bioetanol. Acum investesc circa şase milioane de euro în construirea unor unităţi de energie regenerabilă din biomasă. Am şi resursele necesare: gunoiul de grajd de la fermele de porci şi deşeurile rezultate din abatorizare, dar şi de la fabricarea bioetanolului", a susţinut Marin Moraru.

Soţia lui a înfiinţat o fundaţie prin care ajută copiii super dotaţi, dar şi pe aceia cu probleme.
Un modest prin definiţie, Moraru n-a ţinut niciodată să facă avere, ci să dea de lucru oamenilor, să ajute şi să spere că România e pe drumul cel bun. „Nu vreau să câştig mult din puţin, ci măcar puţin din puţin", spune Moraru. Are 10 proiecte din fonduri comunitare în aplicare şi a câştigat opt milioane de euro din fonduri SAPARD pentru zootehnie. Aşa a reuşit, fără să se fi ambiţionat în acest sens, să-l lase în urmă pe mai vechiul său concurent Gheorghe Caruz.


Cu o avere estimată la 50-55 milioane de euro, Caruz ocupă locul 88 în top, după ce ani buni a fost cel mai bogat brăilean, reuşind să ridice ştacheta prin crezul „Oamenii trebuie să mănânce!". Optimismul său a scăzut, însă, în ultimul an, când anunţa, ca preşedinte al Patronatului Cărnii de Porc din România, că zootehnia şi agricultura sunt în colaps din cauza lipsei subvenţiilor din partea statului în aceste sectoare.


„Am fost nevoit să reduc efectivele de porci de la 240.000 la 70.000 de capete, iar până la sfârşitul anului este posibil să mai scadă până la jumătate. Nici la mezeluri nu stăm mai bine, consumul a scăzut cu circa 40%", spune Caruz.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite