Sute de rău-platnici la întreţinere din Brăila au fost daţi în judecată şi riscă să-şi piardă casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împovărate de datorii, asociaţiile de proprietari brăilene cer sprijinul Justiţiei.Circa 240 de brăileni, unii cu datorii de câte 20.000 de lei la întreţinere, au fost acţionaţi în judecată numai anul acesta. Alţii se judecă de anul trecut. Numai de la Asociaţia de Proprietari 259 Vidin, patru proprietari au datorii de peste 14.000 de lei.

Sărăcia, dar şi indiferenţa unor proprietari care locuiesc în blocurile „comuniste" au adus asociaţiile brăilene în sapă de lemn. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât majoritatea asociaţiilor au fost, deja, „ţepuite" de către administratorii necinstiţi.


„La asociaţia noastră, au fost acţionaţi în judecată patru proprietari, cu peste 14.000 de lei datorii la întreţinere. Cea mai mare datorie este a unei proprietare de la scara 3, care are un debit de 5.700 de lei. Am încercat pe cale amiabilă, am discutat despre eventuale reeşalonări la plată, ca să nu ajungem la judecată. Iniţial, au fost de acord, dar, după câteva luni, situaţia nu s-a schimbat şi am apelat la justiţie", a declarat Ionuţ Lupu, administratorul Asociaţiei de Proprietari nr. 259, de pe Calea Galaţi, bloc 18.


Mai rău este că asociaţia are deja datorii mari la furnizorii de utilităţi, iar aceştia nu iartă. „Asociaţia noastră a moştenit datorii de circa 100.000 de lei, urmare a activităţii fostului administrator, Răducan Grigore, care în prezent face obiectul unui dosar penal de delapidare. Prejudiciul din dosarul penal este de 22.600 de lei, dar, în realitate, el este mult mai mare", a mai spus administratorul AP 259.

Sute de rău-platnici

„Există două posibilităţi, acţiuni în pretenţii şi somaţii de plată, formulate de către asociaţii împotriva debitorilor. Chiar eu am avut, într-o singură şedinţă de judecată, nouă astfel de dosare cu rău-platnici. Au fost cauze în care proprietarii aveau debite de peste 20.000 de lei fiecare. Cei mai mulţi nici nu se prezintă la proces", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Brăila, magistrat Ciprian Butnaru.


Până în acest moment, la Judecătoria Brăila s-au înregistrat 239 de dosare cu tot atâţia rău-platnici. Alte dosare sunt deja pe rol, de anul trecut. Anul acesta, magistraţii au dat soluţii în alte 217 cauze cu rău-platnici. Asociaţiile cu cei mai mulţi proprietari acţionaţi în judecată sunt AP 527, Ap 452, AP 211 şi AP 392 Brăila. Acestea au adus în faţa justiţiei zeci de brăileni rău-platnici.


Judecătorii spun că, în cele mai multe cazuri, abia după ce sunt daţi în judecată, datornicii încep să achite bani la întreţinere. Alţii, îşi angajează avocat. La urmă, scot din buzunar şi bani pentru cheltuielile de judecată. Şi, ce este cu adevărat tragic, trebuie să-şi vândă apartamentele, pentru că se trezesc cu executorul judecătoresc la uşă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite