Sute de elevi brăileni se pregătesc să devină şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acum, elevii primesc după zece clase un certificat de competenţă profesională
Acum, elevii primesc după zece clase un certificat de competenţă profesională

Noua Lege a Educaţiei lasă absolvenţi din liceele specializate fără calificare. Noul sistem de învăţământ va arunca pe piaţa muncii sute de şomeri. Conform proiectului Legii Educaţiei, învăţământul obligatoriu de zece clase se va termina brusc la "generală".

Grav este că elevii care nu vor mai dori să-şi continuie studiile nu vor fi calificaţi în nicio meserie. Acum, după terminarea clasei a X-a, în cadrul unui liceu tehnologic, copilul obţine un certificat de competenţă profesională.

"Nu suntem de acord cu trecerea clasei a IX-a la şcoala generală pentru că după zece clase, la 16 ani, mă îndoiesc că numărul celor care vor veni să se califice va mai fi la fel de mare", consideră prof. Ştefan Stoica, directorul Grupului Şcolar de Prelucrare a Lemnului "C-tin Brâncuşi".

Dacă noul proiect al Legii Educaţiei Naţionale, care momentan este în dezbatere publică, va fi aprobat, se pare că noul mers al învăţământului, este să producă şomeri, someri de lux, cultură generală, în schimbul unei calificări.

Acum, elevii primesc după zece clase un certificat de competenţă profesională

"Vor termina zece clase la 16 ani şi nu vor avea niciun Dumnezeu. Abia de atunci înainte, cei care nu vor dori să meargă pe filiera teoretică, vor trebui să se orieteze către o şcoală profesională. Noi nu îmbrăţişăm această idee", ne-a spus prof. Valeriu Partene, liderul Sindicatului Învăţământ Brăila (SIB).

Şcolari, nu preşcolari

Profesorul Ani Florica Gagu, directorul Grupului Şcolar "Grigore Moisil" este şi ea de părere că în clasa a IX-a este o pierdere de vreme atâta timp cât şcolile generale nu vor fi dotate cu cel puţin două ateliere: "Copilul trebuie să ştie să facă operaţiuni de mecanică, electricitate, tâmplărie, ca la finele clasei a IX-a să poată decide dacă are aptitudini tehnologice sau dacă merge pe filiera teoretică".

Dacă peste doi ani când ar urma să se aplice proiectul Legii Educaţiei Naţionale, împlineşti şase ani, în loc să mergi la grădiniţă, la grupa pregătitoare, trebuie să te pregăteşti serios de şcoală şi să îţi faci ghiozdanul pentru că vei fi în clasa pregătitoare.

"Preşcolarii ar trebui să rămână la grădiniţă pentru că aici au început ciclul preprimar. În plus, grădiniţa este un mediu propice pentru dezvoltarea copilului de şase ani. Dacă preşcolarul va deveni şcolar va întâmpina foarte multe greutăţi, iar acest lucru va influenţa personalitatea copilului", punctează educatoarea Ştefana Căldăruş.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite