Brăila: Sute de brăileni sunt urmăriţi de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Sute de brăileni sunt urmăriţi de şomaj
Brăila: Sute de brăileni sunt urmăriţi de şomaj

4.300 de persoane au rămas în acest an fără locuri de muncă. Alte 455 vor fi concediate în scurt timp Criza economică îşi arată colţii din ce în ce mai rău în Brăila. De la o lună la alta firmele demonstrează că au intrat în impas financiar şi renunţă la salariaţi. Tot mai mulţi brăileni rămân fără joburi, chiar dacă unii s-au pregătit ani de zile pentru a face o carieră.

De la începutul anului, 4.300 de persoane au solicitat acordarea indemnizaţiei de şomaj.

“În primele nouă luni au intrat în evidenţa agenţiei ca urmare a disponibilizărilor curente şi colective de personal 4.280 de persoane care au solicitat acordarea indemnizaţiei de şomaj, 19 la sută ca urmare a concedierilor colective”, a punctat directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila, Simona-Ely Chioibaş.

În perioada următoare patru angajatori cu sediul social în Brăila au comunicat instituţiei brăilene intenţia privind efectuarea de concedieri colective. Aceştia vor să renunţe la 293 de salariaţi care au domiciliul în municipiul Brăila.

Firmele de construcţii, primele care închid porţile

“În evidenţele AJOFM mai sunt înregistrate şi notificări venite din parte a trei angajatori cu sediul social în alte judeţe din ţară şi care au punct de lucru/sucursală în judeţul nostru care au comunicat concedierea colectivă în perioada  următoare a 162 de salariaţi”, a mai spus Simona-Ely Chioibaş.

Primii care închid porţile sunt aceia care lucrează în construcţii. Şi asta, pe de o parte, din cauza răcirii vremii, iar pe de alta, datorită crahului financiar.

Alte domenii de activitate ale firmelor care dau afară sunt: comerţ, activităţi de servicii anexe pentru extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, producţia de energie electrică şi termică.

Oameni cu ochii în lacrimi

Cei care ajung pentru prima oară la şomaj sunt disperaţi şi nu ştiu ce trebuie să facă:

 “Am fost anunţat că de luna viitoare nu voi mai avea slujbă. Lucrez în construcţii, iar perioada de iarnă este grea pentru noi. Anul trecut am scăpat de şomaj, dar anul acesta nu mai am nicio şansă. Vreau să-mi găsesc ceva de muncă, dar este foarte greu pentru că nu mai sunt tânăr şi angajatorii nu vor să angajeze bărbaţi trecuţi de 45 de ani”, spune, cu glas stins, Mihai Tudorache, un brăilean de 47 de ani.

De la o lună la alta numărul şomerilor a crescut, dar rata şomajului brăilean a fost fie sub nivelul ratei şomajului înregistrat la nivel naţional, fie egală cu aceasta. Numărul total de şomeri înregistraţi de AJOFM Brăila la sfârşitul lunii septembrie a fost de 9.348, cu 485 de şomeri mai mulţi faţă de luna august.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite