Brăila: Sute de elevi abandonează şcoala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Sute de elevi abandonează şcoala
Brăila: Sute de elevi abandonează şcoala

Statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean arată că anul trecut au renunţat la cursuri 388 de copii

Principalele motive pentru care elevii abandonează şcoala sunt climatul familial conflictual, părinţii plecaţi la muncă în străinătate, dar şi factorii de natură economică.

In fiecare an, sute de elevi abandonează şcoala. Statisticile vorbesc de la sine. În judeţul Brăila, abandonul şcolar fluctuează, însă se menţine la cote ridicate.

Anul trecut, 388 copii au renunţat la cursuri din cauza sărăciei şi a situaţiei familiale. Elevii de gimnaziu sunt campioni la abandonul şcolar.

Din cele 388 de cazuri înregistrate, 124 sunt elevi din clasele V – VIII. Pe locul II se situează elevii din învăţământul profesional, cu 97 de cazuri, iar pe următoarea poziţie, cei din învăţământul postliceal, cu 86 de cazuri.

Cele mai puţine cazuri de abandon şcolar s-au înregistrat la liceu şi în învăţământul primar. Astfel, au renunţat la cursuri 45 de liceeni şi 36 de copii din clasele I – IV. 

“Acest fenomen este îngrijorător, nu ne aliniem deloc la învăţământul european. Poate că metodele de predare ar trebuie să devină mai atractive iar programa şcolară să se diminueze pentru că acum este foarte încărcată”, a punctat directorul Grupului Şcolar “Anghel Saligny”, prof. Petruţa Simionescu.

În anul şcolar trecut, Brăila a avut 103 copii neşcolarizaţi. 64 de elevi nu au mai terminat liceul, 16 n-au terminat nici clasele I – IV, 13 au renunţat la profesională şi zece elevi nu au terminat gimnaziul.

Familia are rol hotărâtor

Motivele abandonului şcolar sunt multiple. Principala cauză este familia, care are un rol hotărâtor în abandonul şcolar.

image

Astfel, dezorganizarea vieţii de familie, divorţul, climatul familial conflictual sunt câteva aspecte care conduc spre abandonul şcolar. De asemenea, factorul de natură socială şi economică este duşmanul abandonului.

“Principala cauză a abandonului şcolar este lipsa modelului familial şi în al doilea rând, lipsa mijloacelor materiale”, consideră directorul Şcolii “Anton Pann”, prof. Cici Bolovan.

Inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea spune că anul acesta vom vedea o diminuarea a abandonului faţă de anul trecut.

“Prin măsurile luate alături de conducerile şcolilor, cu profesorii diriginţi şi graţie programului «A doua şansă» am reuşit să diminuăm abandonul şcolar. De asemenea, alături de inspectorul care se ocupă de problemele romilor am reuşit să combatem abandonul în comunităţile rome”, a punctat inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea.

Străinătatea dezbină şi bulversează copiii

Plecarea la muncă în străinătate- fenomen extrem de răspândit în ultimii ani- dezbină familiile şi, implicit, schimbă vieţile copiilor.

Potrivit inspectorului şcolar general, Viorel Botea, “plecarea părinţilor în străinătate este una dintre cauzele abandonului”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite