Brăila:Inedit -“Da, beau! Sunt alcoolic!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila:Inedit -“Da, beau! Sunt alcoolic!”
Brăila:Inedit -“Da, beau! Sunt alcoolic!”

S-a înfiinţat “Grupul Alcoolicilor Anonimi”. Aici se pot confesa, începând de miercuri, acei brăileni care au în sânge şi tăria de a recunoaşte că sunt dependenţi, şi puterea de a înţelege că suferă de o boală pe cât de “parşivă”, pe atât de cumplită: alcoolismul.

Alcoolul destramă relaţii, distruge copilării, alcoolul ucide şi la propriu, şi la figurat. Acest lucru poate fi înţeles, de azi înainte, şi la Brăila, fiindcă o mână de psihologi inimoşi a înfiinţat aici “Grupul Alcoolicilor Anonimi”.
Miercuri va avea loc prima şedinţă. Şase persoane s-au înscris deja în acest grup, deşi specialiştii spun că în Brăila sunt mii de oameni care au probleme cu băutura, dar care n-au fost, niciodată, monitorizaţi.

Grupul a luat fiinţă în cadrul proiectului “Alcoolul, tutunul şi abuzul familial: factori de risc pentru sănătatea mintală a tinerilor”, desfăşurat de ANMRF “Louis Pasteur”. Aceia care doresc să participle la consiliere se pot adresa reprezentanţilor asociaţiei, pe str. Împăratul Traian.

Primul pas: recunoaşterea problemei

Nu există nicio restricţie de vârstă pentru cei care doresc să vină în acest grup. Confidenţialitatea este garantată”, a spus Adriana Vădeanu, preşedintele Asociaţiei ANMRF “Louis Pasteur” Brăila.

Pentru prima dată, persoanele care au consumat alcool, dar care sunt abstinente sau care îşi doresc să devină abstinente şi au nevoie de sprijin au posibilitatea de a vorbi despre problemele lor într-un cerc format din oameni care s-au confruntat sau se confruntă cu aceleaşi probleme.  În alte oraşe, astfel de grupuri funcţionează de ani de zile.

Alcoolismul este ca un labirint din care se poate ieşi doar ghidat de o persoană. Locaţia aleasă nu are legătură cu spitalul unde se tratează o astfel de problemă, iar mesajul nostru este că oamenii pot veni aici cu toată încrederea, au un loc diferit unde îşi pot spune problemele şi pot fi ajutaţi. Este o modalitate de a continua munca medicilor din Spitalul de Psihiatrie”, spune consilierul psihologic implicat în acest proiect, Cristina Aramă.

Întotdeauna primii care sesizează că alcoolul face probleme sunt membrii familiei unui alcoolic. Cel implicat  are nevoie de muncă de lămurire pentru a recunoaşte că viaţa sa este legată de paharul de băutură.

“Cred că fiul meu are o problemă cu băutura. El spune că doar eu am această impresie, că el nu bea aşa de mult şi că se poate lăsa oricând de băut. Ca să-mi demonstreze acest lucru mi-a spus că va merge la întâlnirile alcoolicilor”, spune Marioara M., 58 ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite