Ştefan Stoian dă focul pe mâna jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea", foto Dorin Udrea
Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea", foto Dorin Udrea

S-a făcut militar din întâmplare, însă acum este omul fără de care presa nu ar putea prezenta publicului cazurile la care sunt chemaţi lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe „Dunărea".

În anul 1987 a luat în glumă o decizie care avea să-i marcheze pentru totdeauna viaţa. A vrut să scape de armată, dar s-a făcut militar de carieră.

„Eram o clasă numai cu băieţi. Ne-am vorbit noi şi am stabilit că dacă ne ducem la o şcoală militară scăpăm de stagiul militar. Dar niciunul dintre noi nu s-a gândit că de fapt urma să îmbrăcăm uniforma pentru tot restul zilelor. Uite aşa am ajuns elev al şcolii de subofiţeri, arma transmisiuni", îşi aduce aminte cu umor maiorul Ştefan Stoian.

Transmisionist până în 2007

Cariera militară a început-o la Regimentul 72 Pontonieri „Matei Basarab", unitate care s-a transformat în Brigada 10 Geniu.

„Am început ca şef de staţie şi am parcurs ierarhia militară în regiment, unde am activat până în anul 1999. Atunci am trecut la Inspectoratul pentru Protecţia Civilă, tot ca transmisionist. Astfel că atunci când Protecţia civilă , care era a Ministerului Apărării Naţionale a fost preluată prin comasare, împreună cu pompierii care erau ai Ministerului de Interne, înfiinţându-se Inspectoratrul pentru Situaţii de Urgenţe, am trecut din condei de la armată la interne", ne-a povestit maiorul.

Din cariera de transmisionist cel mai bine îmi aduc aminte un anume moment din zilele Revoluţiei.

„Pe 22 decembrie un batalion din cadrul regimentului s-a deplasat la Ianca pentru paza şi protecţia suplimentară a aerodromului. Staţia de transmisiuni cu care lucram taman atunci s-a găsit să se strice, fără a mai putea fi depanată. Aveam un radio mai vechi, defect, în staţie. La lumina lanternei l-am reparat şi aşa am reuşit să ascultăm toată noaptea ce se petrecea în ţară", şi-a depănat amintirile mr. Stoian.

În anul 2005, după terminarea facultăţii de relaţii publice şi jurnalism, în urma unui examen, a trecut în corpul ofiţerilor tot ca transmisionist.

O altă faţă a muncii

Din anul 2007 a trecut la biroul Informaţii şi Relaţii Publice. Este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, este permanent în focul evenimentelor şi, pentru a fi solidar cu jurnaliştii, s-a perfecţionat în realizarea de fotografii şi imagini video.

„Aici, la Biroul de Presă, am descoperit o altă faţă a muncii. Dacă un pompier se duce la un incendiu, doar atunci când este de serviciu, sau un pirotehnist se prezintă în teren şi la dezamorsări, doar atunci când este cazul, ca ofiţer de relaţii cu presa trebuie să fii prezent la toate evenimentele să iei imagini. Imagini pe care le oferim presei. Nu ca să ne facem reclamă, ci ca să sensibilizăm opinia publică. În felul acesta, activitatea de prevenire este realizată la cele mai înalte cote", a subliniat mr. Ştefan Stoian.

Întrebări şi răspunsuri

Familia este îngrijorată că sunteţi tot timpul în focul evenimentelor?

"Nu, cu toţii ştiu că am ales să fac ceea ce îmi place. Soţia s-a învăţat. Înainte, ştia că fac tura şi era liniştită. Acum ştie că răspund la telefon dimineaţa, la prânz, seara, noaptea şi ori de câte ori sună. Mă echipez şi plec. Nu mai zice nimic. Nici măcar nu mă mai întreabă când vin pentru că are constant acelaşi răspuns: nu ştiu".

Copilul realizează pericolele la care vă expuneţi?

"El este prea mic ca să înţeleagă că uneori sunt prea obosit. Aşa că am nu am ce face trebuie să mă joc cu el. Adevărul este că atunci când râde şi întinde mânuţele să-l iau în braţe, dispare ca prin minute toată oboseala".

Ce-i place

Îi place să spună că este cel mai bun soţ, cel mai bun tătic, cel mai bun prieten, cel mai bun camarad, cel mai bun bucătar, cel mai bun pescar. Orice ar face nu se mulţumeşte niciodată cu locul al doilea.

Ce nu-i place

Pe de o parte, nu-i plac anumite mâncăruri. Nu-i place laptele dulce. Îl detestă pur şi simplu. Nu-i place mâncarea vegetariană sau de post. Orice fel de mâncare trebuie să aibă şi ceva proteine animale, altfel nu este bună de nimic. Pe de altă parte, nu-i place inactivitatea şi, prin urmare, nu stă locului nici măcar o clipă.

Profil

NĂSCUT: 16 septembrie 1968 Odobeşti, Vrancea

STUDII: Facultatea de Ştiinţe Administrative şi ale Comuncării

OCUPAŢIE: Maior ISU

FAMILIE: Căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite