Starea de alertă se menţine la Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii economici iau măsuri pentru a nu fi nepregătiţi de noi creşteri ale fluviului, foto Dorin Udrea
Agenţii economici iau măsuri pentru a nu fi nepregătiţi de noi creşteri ale fluviului, foto Dorin Udrea

Deşi prognoza hidrologică arată că Dunărea şi-a încetat creşterea, apele fluviului au mai câştigat vineri patru centimetri, ajungând la cota 619 cm. După ce s-a umflat vreme de mai bine de două săptămâni, Dunărea dă în sfârşit semne de oboseală, dar cotele nu se vor reduce spectaculos.

În prognoza hidrologică din ziua de 11 martie, specialiştii estimau un declin al creşterii fluviului. Nu a fost să fie aşa, iar vineri apele s-au mai umflat cu patru centimetri. Specialiştii spun totuşi că se va intra într-o perioadă de stagnare care va dura trei-patru zile.

„Prognoza hidrologică pentru perioada următoare indică faptul că în următoarele două zile cotele apelor fluviului vor fi staţionare. După acest interval, se vor înregistra scăderi ale debitului fluviului, de la 13.150 cât s-a înregistrat vineri la ora 07.00, la 12.500mc/sec, în data de 15 martie", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor.

Scădere lentă

Chiar dacă furia apelor se domoleşte, aceasta nu însemnă că scăderea nivelului fluviului va fi spectaculoasă.

„Chiar în condiţiile reducerii debitului, cotele Dunării nu vor scădea sub nivelul de 600 centimetri, deci puţin sub cota de inundaţie care este de 610 centimetri", ne-a spus ing. Adrian Turiac.

Din această cauză digurile din zonele cu probleme rămân în fazele a II-a şi a III-a de apărare şi sunt atent monitorizate de cantonierii de la S.G.A.

Măsuri preventive

Vineri, în zona hotelului-restaurant plutitor „Dor de Flori" o macara şi mai mulţi muncitori lucrau de zor.

„Am primit o comandă din parte firmei care administrează restaurantul şi am construit două pontoane care vor ridica podul de acces. În felul acesta, indiferent cât va fi nivelul apei, va exista o articulaţie care va facilita trecerea persoanelor în deplină siguranţă", ne-a declarat Marian Ivan, unul dintre lucrători.

De altfel, toţi agenţii economici din zonă au luat măsurile necesare pentru a nu fi luaţi pe nepregătite de creşterea apelor, prognozată în lunile aprilie -mai.

Dunărea va creşte din nou în lunile aprilie-mai. Este vorba de fenomenul natural care se înregistrează în fiecare primăvară când se topesc zăpezile din munţii aflaţi în bazinul hidrografic al fluviului.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite