Sportul minții, practicat în întuneric/Află de aici cum pot juca șah nevăzătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabla cu pătrățelele negre în relief și piesele de şah cu protuberanțe nu mai reprezintă de mult un secret pentru nevăzători. Deși trăiesc în întuneric și depind într-o oarecare măsură de ajutorul semenilor, persoanele fără vedere joacă șah și merg la concursuri, reușind să obțină rezultate foarte bune.

Au o inimă mare și sunt extrem de atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Nevăzătorii, căci despre ei este vorba, sunt oameni simpli, care se luptă să supraviețuiască într-o lume cruntă, insensibilă uneori la nevoile lor.

Sunt însă și nevăzători care nu s-au dat bătuți și luptă pentru a demonstra tuturor că deficiențele de vedere nu-i împiedică să aibă o viață normală. Unul dintre ei este Adrian Frâncu, în prezent președintele Filialei Nevăzătorilor din Brăila, cel care luptă pentru respectarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de vedere. În evidențele filialei sunt aproximativ 2.200 de nevăzători, 1.300 în mediul urban, restul în mediul rural.

„Ne străduim să atragem cât mai multe persoane. Nevăzătorii trăiesc într-un cerc limitat și se simt uneori marginalizați de semenii lor. Pentru a depăși aceste momente, organizăm excursii care oferă prilejul extraordinar de socializare și îi antrenăm în diverse activități cultural-sportive", spune Adrian Frâncu.

Rază de speranță

În ciuda deficiențelor, nevăzătorii au pasiuni normale. Și cum iubitorii sportului minții sunt peste tot, și printre nevăzători există persoane care practică acest sport. Astfel, tabla de șah a suferit câteva modificări menite să le permită nevăzătorilor să-și exercite hobby-ul.

image

„Câmpurile negre sunt în relief, piesele negre au o protuberanță, iar tabla are orificii, pentru ca piesele să nu cadă", explică Adrian Frâncu, abonat la finalele naționale de șah pentru nevăzători.

„Șahul este o pasiune pentru mine, un mod de exprimare și de cunoaștere a oamenilor care presupune mult studiu individual. Rezultatele obținute de membrii filialei brăilene au fost bune, dar se poate și mai bine", spune Adrian Frâncu.

Premieră la Brăila în lumea şahului

Până pe 15 iunie se va organiza faza pe filială a campionatului de șah, urmând ca semifinalele să se organizeze în septembrie la Botoșani, iar finala, la Mureș. În 2009, Campionatul Național de Șah pentru nevăzători a fost organizat de filiala Brăila, 12 dintre cei mai buni șahiști nevăzători din țară participând la concurs.

Nicolae Doroftei, consilierul președintelui Federației Române de Șah spune că este impresionat de modul în care nevăzătorii pot juca șah.

„Dacă pentru nevăzătorii care și-au pierdut în timp vederea este ceva mai ușor să-și amintească tabla de șah, pentru cei care s-au născut nevăzători este foarte greu. Cu toate acestea nevăzătorii au obținut rezultate foarte bune la concursurile la care au participat. Îi apreciez foarte mult pentru ceea ce fac și îi ajut atât cât pot", spune Nicolae Doroftei care adaugă că prin intermediul internetului și cu ajutorul microfonului face antrenament cu câțiva șahiști nevăzători.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite