Spor pentru condiţii periculoase în plină criză/Vezi aici ce bani în plus vor primi angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

33 de angajaţi ai Camerei Agricole şi ai Centrului de Creaţie urmează să primească un nou spor. Acordarea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare Centrului de Creaţie şi Camerei Agricole Brăila i-a scos din minţi pe unii dintre consilierii judeţeni.

Cei mai înfocaţi consilieri judeţeni s-au dovedit a fi Adrian Ritzinger şi Eugen Moise. Ei au susţinut că ar trebui să se facă o analiză amănunţită înainte de a se vota, cu toate că buletinele de măsurători sunt anexate cererilor.

În timp ce Adrian Ritzinger a atras atenţia că se votează un proiect modificat fără a avea modificările la mapă, Eugen Moise a contestat oportunitatea acestui spor. "Poate stă Brăila pe un focar de radiaţii şi noi nu ştim. Ar fi bine să identificăm acest focar ca să ştim unde este şi ce instituţii sunt afectate", a spus Moise.

Într-un final cererea a fost aprobată, iar angajaţii instituţiilor urmează să primească între 10 şi 15 % din salariu de bază. Sporul se acordă celor expuşi la câmpuri electromagnetice cu o valoare mai mare decât limita admisă de lege.

Astfel, 15 dintre cei 20 de angajaţi ai Camerei Agricole Brăila vor primi 10 % în plus la salariu.

"Conform legii sporul ar fi trebuit să se acorde automat. Noi am trecut de la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă la Camera Agricolă şi am solicitat acordarea acestui spor. Angajaţii instituţiei nu au avut şi nici nu au alt spor şi mi s-a părut normal să îl solicit", a precizat Neculai Zotoi, directorul coordonator al Camerei Agricole.

Spor de 60 - 90 lei

La Centrul de Creaţie, 18 angajaţi vor beneficia de noul spor.

"În condiţiile în care volumul de muncă a rămas neschimbat şi lucrez cu aproape jumătate din efectiv şi numai pentru că legea îmi permite sper să obţinem aprobările finale pentru acest minim spor care nu înseamnă mai mult de 60 - 90 de lei la salariu", spune Maria Puşcaciu, directorul Centrului de Creaţie.

Ce se află în spatele "condiţiilor vătămătoare"? Pulberile textile de la atelierul de ţesut şi noxele eliminate de cuptoarele atelierului de ceramică.

"Nu de puţine ori din cauza cantităţii de obiecte ce trebuia arsă, dar şi a pigmenţilor folosiţi am fost nevoiţi să facem arderile noaptea", completează Maria Puşcaciu.

De asemenea, staţiile de emisie-recepţie şi antenă care se află în dotarea instituţiei sunt considerate nocive.

"Nu pot pretinde unor angajaţi care au salarii cuprinse între 500 - 900 de lei să mă sune de pe telefonul personal şi să-mi comunice urgenţele din timpul serviciului", a explicat directorul Centrului de Creaţie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite