Brăila: Marian Dinu - Specialist în ceasuri vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Marian Dinu - Specialist în ceasuri vechi
Brăila: Marian Dinu - Specialist în ceasuri vechi

Este atât de cunoscut în meseria sa, încât brăilenii nu spun ”mă duc la cesornicar” ci „duc ceasul la Marian”

Profil

Născut 15 iunie 1957
Studii: medii
Profesia: ceasornicar
Familie, căsătorit, doi copii


Nu este de mirare că a ales meseria de ceasornicar, deoarece părinţii, mici meşteşugari, aveau un atelier de reparaţii ceasuri şi stilouri , undeva pe strada Republicii.
A înţeles de timpuriu modul de funcţionare al mecanismelor. A încercat tot felul de mecanisme care mai de care mai complicate, pe care le-a refăcut. Tocmai de aceea a devenit un siimbol printre ceasornicari.

 „Am găsit însă şi mecanisme care în ciuda vechimii, păreau concepute pentru cu totul altceva. Aşa a fost cu un ceas Bürks, ceas naval făcut în anul 1841. A funcţionat ireproşabil până prin anii `90 când şi-a dat ultimul ticăit. O frumuseţe de mecanism. Semăna la complexitate cu cele de planetariu, fiind foarte riguros executat. Tehnologie elveţiană, ce mai! Era un ceas conceput să meargă perfect în orice poziţie, avea sistem de semnal sonor pentru cele şase ore de cart, putea arăta presiunea atmosferică. L-am reparat merge perfect, iar drept mulţumire, proprietarul mi-a adus, cel puţin până acum, mai bine de o duzină de clienţi, colecţionari de ceasuri vechi”.

Clasificare non standard, a la Marian

Pentru el ceasurile nu se împart între bune şi proaste, între de lux şi de uz curent. A făcut o nouă clasificare: ceasuri „zdarova”, adică cele ruseşti, făcute să reziste la mâna unui tanchist, dar cu precizie incertă. Ceasuri „bibilite” în special cele elveţiene şi japoneze originale, care surprind prin acurateţe şi prin felul absolut imposibil de îngrămădire a pieselor în carcasă, ceasuri pentru cocalari, mari, cu nume de renume şi în realitae nişte ştifturi ordinare şi ceasuri de copii, chinezisme care merg doar un an cel mult. Ultimele două pot fi reparate numai la tomberon, definitiv.

Întrebări şi răspunsuri

Te-a surprins vreodată, un mecanism?

„Odată, un ceas elveţian de marcă, care avea mecanismul jumătate chinezesc jumătate elveţian. Cum i-am schimbat piesa chinezească cu una care întâmplător s-a potrivit de la un ceas rusesc vechi, a mers perfect, merge şi acum. Şi un ceas rusesc, care avea cadran nu pe 12 ci pe 24 de ore. Am înţeles că era ceas pentru marinarii de pe submarine. Avea un mecanism cu planetare şi sateliţi ca diferenţialul unei maşini. Era cu totul altceva”.

Repari şi ceasuri electronice?

„ Da, cum să nu. Inclusiv pe  cele care au în loc de sistemul arc, un banal oscilator electronic”.

Ce-i place

Turismul , plimbările. Este îndrăgostit de turismul montan, îi place să ajungă în locuri un picior de om nu a călcat. A făcut la pas sumedenie de trasee din Carpaţii Meridionali şi Orientali, iar anul trecut a atacat pentru prima dată Apusenii.

Ce nu-i place

Politica. Consideră că prea se bagă toţi fraierii în ea. „Cine nu-i în stare de nimic, de o activitate creatoare, se face politician”. Nu citeşte ziare, nu se uită la televizor, pentru că peste tot găseşte acelaşi lucru, minciuni sfruntate. Dar mai presus de orice nu-i pace treaba făcut de mântuială.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite