Şomerii brăileni sunt cuprinşi în Programul de ocupare a forţei de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila a organizat, astăzi, o conferinţă de presă la care a fost prezentat Programul de ocupare a forţei de muncă pentru anul 2010.

Directorul coordonator adjunct al AJOFM Brăila, Simona Cîrligea a declarat în această după amiază că activitatea desfăşurată de agenţie a avut şi va avea în vedere aplicarea strategiilor naţionale în domeniul ocupării şi formării profesionale şi a măsurilor de protecţie socială a persoanelor neîncadrate în muncă, aşa cum acestea sunt reglementate de legislaţia specifică.

„Direcţiile de acţiune în vederea ocupării forţei de muncă sunt armonizate cu măsurile pentru realizarea strategiilor şi politicilor elaborate în vederea protecţiei persoanelor pentru riscul de şomaj, asigurării unui nivel ridicat al ocupării şi adaptării forţei de muncă la cerinţele pieţei muncii", a punctat Simona Cîrligea.

Dezgheţ pe piaţa muncii

În ciuda numărului mare de şomeri înregistrat de la începutul anului şi până acum, o parte dintre aceştia au reuşit să se angajeze.

Laurenţia Vasilescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM spune că şi numărul locurilor de muncă vacante comunicate de către angajatori în această lună a crescut. Astfel, dacă în primele două luni ale anului numărul acestora a fost de 950, în martie au fost peste 1.300 de locuri de muncă vacante.

„Ţinând cont de evoluţia şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM, de fluxurile intrărilor şi ieşirilor din şomaj în ultimii ani, agenţia îşi propune pentru anul 2010 cuprinderea în programe de măsuri active a 13.500 de persoane", a precizat Laurenţia Vasilescu care a adăugat că prognoza este ca cel puţin 12.200 de persoană să fie cuprinse în servicii de mediere a muncii.

„5.500 de persoane vor beneficia de servicii de informare şi consiliere profesională. Peste 40 % dintre persoanele care vor fi cuprinse în servicii de ocupare, cel puţin 5.500 de persoane, vor fi ocupate pe piaţa muncii. Având în vedere că activitatea de bază a agenţiei este intermedierea cererii şi ofertei forţei de muncă, se prevede ca 4.400 de persoane, respectiv 80 % din programul de ocupare să fie încadrate ca urmare a medierii muncii", a precizat purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, pentru perioada următoare peste 400 de persoane riscă să rămâne fără un loc de muncă ca urmare a concedierilor colective.

Numărul celor care vor ajunge în evidenţele AJOFM poate însă să fie mai mic, asta pentru că şi anul trecut cei 31 de angajatori care au anunţat agenţia că vor concedia peste 1.500 de persoane au recurs în final la trimiterea în şomaj a 1.172 de oameni.

Măsuri active de ocupare

2.128 de persoane vor fi cuprinse în măsurile active de ocupare. 358 prin stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a anumitor categorii de persoane: 250 persoane prin stimularea angajatorilor pentru încadrarea persoanelor în vârsta de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, 100 persoane prin stimularea angajatorilor pentru încadrarea absolvenţilor de învaţământ, trei persoane prin stimularea angajatorilor pentru încadrarea persoanelor care mai au trei ani până la îndeplinirea condiţiilor legale de pensionare, cinci persoane prin stimularea angajatorilor pentru încadrarea persoanelor cu handicap.

Alte 600 de persoane vor fi cuprinse în program prin subvenţionarea cheltuielilor cu forţa de muncă pentru ocuparea temporară în lucrări de dezvoltare locala, 500 de persoane prin informare şi consiliere profesională, 210 persoane prin absolvirea cursurilor de formare profesională, 350 persoane prin alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei pentru care primesc indemnizaţie de şomaj, 20 persoane prin stimularea mobilităţii forţei de muncă, 75 absolvenţi beneficiari de primă de încadrare, cinci persoane prin servicii de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau iniţierea unei afaceri, 10 persoane prin încheierea de contracte de solidaritate cu angajatori de inserţie pentru tinerii ce îndeplinesc condiţiile Legii nr. 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale.

"Programul de ocupare a forţei de muncă pentru anul 2010 vizează ocuparea unor persoane care au acces mai greu pe piaţa muncii şi anume: 150 de persoane de etnie romă, 15 persoane cu handicap şi cinci absolvenţi de 18 ani postinstituţionalizaţi", a mai spus Laurenţia Vasilescu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite