Şomajul pune piedică tragediilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile din bugetul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale au scăzut cu 25 % şi pe fondul disponibilizărilor colective sau individuale de muncă. Fabricile de textile, şantierele sau combinatele sunt doar câteva din locurile în care au fost depistate în timp boli profesionale. Trei noi boli profesionale au fost confirmate până acum şi tot atâtea decese survenite în accidente de muncă.

Cele mai cunoscute boli profesionale sunt astmul bronşic profesional, silicozele, intoxicaţiile cu sulf, dermatitele de contact şi hipoacuziile. În ultima perioadă acestea sunt tot mai rar diagnosticate de către medicii de Medicina Muncii.

"Până pe 1 octombrie au fost înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) trei cazuri noi de boală profesională confirmate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost înregistrate patru noi boli profesionale", a precizat directorul coordonator al CJP Brăila, Sorin Enache.

Autorităţile susţin că avem mai multe cazuri de acest fel, dar că sunt greu de depistat şi oamenii nu apelează la medicii specialişti. În plus, sunt şi multe persoane care nu doresc să investigheze suspiciunile medicilor pentru a-şi păstra locul de muncă.

Mai puţine accidente de muncă

Numărul accidentelor de muncă urmează aceeaşi tendinţă, în primele nouă luni ale anului fiind înregistrate 39 de astfel de incidente, confirmate, din care trei decese şi 36 urmate de incapacitate temporară de muncă totalizând un număr de 1.600 de zile de incapacitate de muncă. În aceeaşi perioadă a lui 2008 au fost 46 de accidente urmate de două decese, un caz de invaliditate şi 43 de cazuri cu incapacitate temporară de muncă totalizând un număr de 2.685 de zile de incapacitate de muncă.

Cheltuielile cu persoanele care au suferit un accidente de muncă sau au fost diagnosticate cu boli profesionale sunt în scădere, astfel că în primele trei trimestre ale anului trecut "cheltuielile din bugetul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale au fost de 125.680 de lei. Anul acesta pentru aceeaşi perioadă suma s-a ridicat la 94.500 de lei, cu 25 % mai puţin faţă de anul trecut".

Consiliere gratuită pentru angajatori

Mulţi angajatori nu ştiu că pot beneficia de consiliere în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, gratuit, dacă solicită în scris acest lucru la Compartimentul special din cadrul CJP.

"Am adus echipamente moderne, am adus echipament de protecţie şi am făcut instructajul de protecţie a muncii. Am aflat că putem beneficia de consiliere gratuită şi o să apelăm şi la acest sprijin pentru a elimina riscurile producerii unui accident de muncă", spune un angajator din domeniul construcţiilor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite