Şomajul declanşează avalanşa de pensionări anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe persoane se pensionează de frica şomajului, foto Ciprian Dragomir
Tot mai multe persoane se pensionează de frica şomajului, foto Ciprian Dragomir

Teama de a nu rămâne pe drumuri îi determină pe mulţi dintre brăileni să se ceară la pensie înainte de termen. Şomajul îi sperie atât de rău pe brăileni, încât sute dintre muncitorii care au ajuns aproape de vârsta pensionării se înghesuie să-şi depună dosarele la Casa de Pensii, cu riscul de a pierde sute de lei din pensie.

În primele 20 zile ale acestei luni, peste 600 de persoane au depus la CJP dosare de pensie, 311 dintre aceştia fiind noi înscrişi la pensie, iar 368 aşteaptă recalcularea pensiei, în funcţie de vechime şi vârstă.

Virginia Secui are 55 de ani. A lucrat la una dintre fabricile de confecţii din oraş. A împlinit vârsta de pensionare anticipat şi nu a mai stat pe gânduri.
"Dacă a existat acum această posibilitate am ieşit la pensie. Mai bine cu o penalizare la pensie decât fără loc de muncă. Peste câţiva ani voi putea să mă pensionez la limită de vârstă şi voi avea pensia întreagă", povesteşte femeia.

După mai bine de 30 de ani de muncă la confecţii şi Valeria, de 55 de ani, va ieşi la pensie anticipat. "Mai bine ies la pensie decât să risc să rămân pe drumuri. Am vârsta pentru a ieşi la pensie anticipat şi am şi vechimea, aşa că am decis să nu mai stau la muncă nicio zi în plus", spune Valeria.

Nu toţi cei care-şi depun, însă, dosarul vor fi trecuţi la pensie, asta pentru că mulţi nu îndeplinesc condiţiile. Într-o astfel de situaţie se regăseşte Dumitru Popescu, 60 de ani.

A lucrat ani buni în construcţii în grupa I de muncă. A fost o perioadă în şomaj, apoi s-a angajat la o mică firmă care acum este aproape de colaps. "Am vârsta pentru a mă pensiona anticipat, dar nu am suficientă vechime. Trebuie să mai muncesc doi ani", spune, cu amărăciune, bărbatul.

"Presiune pe buget"

Disperarea brăilenilor nu le este străină autorităţilor. "Oamenilor le este teamă pentru locul de muncă. În 2008, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a plătit, în calitate de angajator suma de 1.552.00 lei la bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar în 2009 suma a fost de 5.170.000 lei. Creşterea este de 333 % ceea ce înseamnă că presiunea pe buget este mare", spune Sorin Enache, director coordonator al CJP Brăila, care adaugă că situaţia nu este deloc uşoară în privinţa bugetului asigurărilor sociale.

În acelaşi timp, Victor Voiculeţ, director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă spune că în primul trimestru al anului, 1.000 de oameni au intrat în şomaj tehnic, cu 75 % din salariul de bază. 12.301 şomeri erau înregistraţi în evidenţele AJOFM la sfârşitul lunii trecute, în timp ce numărul pensionarilor este de peste 81.000.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite