Social: Drag mi-e serviciul, dar mai drag mi-e copilul! Află de aici ce compromisuri fac mămicile din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au alergat luni în şir să prindă loc la creşă pentru copil, sute de familii apelează la bunicii pensionari. Numărul de locuri din creşe este tot mai redus, iar femeile care au un serviciu se zbat să-şi instituţionalizeze copiii aici. Când acest lucru nu e realizabil, copiii se plimbă între părinţi şi bunici.

„Cu cine îmi las copilul când plec la muncă?" - este întrebarea de pe buzele mămicilor atunci când se decid să se întoarcă la muncă. Dilema mămicilor este una evidentă în situaţia în care nu au rude cu care să îşi lase copiii.

image

Soluţia pentru aceste familii a fost şi rămâne creşa de zi sau cea săptămânală. Numai că şi acestea au un număr limitat de locuri, iar cine prinde unul se poate declara mulţumit.

„Am alergat câteva luni până am prins un loc la creşă anul trecut. După alte câteva luni în care cel mic nu s-a acomodat, am renunţat. Pe locul meu a intrat o prietenă cu copilul. Acum soacra stă cu cel mic ziua, iar când sunt în concediu şi la sfârşit de săptămână stau eu cu el", spune Geta Anton, de 31 ani.

Multe dintre tinerele mămici preferă să stea cu copilul acasă decât să îl lase la creşă. „Primii ani din viaţă sunt foarte importanţi. Am posibilitatea să stau acasă cu băieţelul", spune Alina M., care are un băieţel de trei luni şi jumătate.

image

Calcule şi strategii

„În cursul săptămânii duc copilul la creşă. Când soţia sau eu suntem liberi stăm cu cel mic. Creşa este o alternativă extrem de bună, pentru că este ieftină, iar personalul este atent cu copilul", spune Alin Gherman, 29 de ani.

Directorul creşelor brăilene, dr. Tiţa Mihăilă confirmă trendul în scădere în perioada vacanţei.

„Avem înscrişi copii pe numărul de locuri de care dispunem. În perioada de vară când sunt concediile, o parte dintre cei mici stau acasă cu părinţii. Am fost informaţi de către părinţi că nu vor aduce o perioadă copiii pentru că sunt în concedii. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la începutul anului, în ianuarie - februarie. Vom vedea în toamnă dacă lucrurile se vor schimba", spune medicul pediatru Tiţa Mihăilă.

image

200 de locuri, în trei creşe

În Brăila sunt în prezent trei creşe, toate situate în partea veche a oraşului, două cu program de zi şi una cu program săptămânal. Numărul total de locuri disponibile: 200. Creşa nr. 3 din cartierul Obor, este singura cu program de zi, dar şi săptămânal, de luni de la ora 6.00 până vineri la ora 20.00.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite