Brăila: Mihaela Ghiţescu - Singurul medic pneumolog pentru copii din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Mihaela Ghiţescu - Singurul medic pneumolog pentru copii din oraş
Brăila: Mihaela Ghiţescu - Singurul medic pneumolog pentru copii din oraş

De 32 de ani are grijă de copiii cu tuberculoază şi de cei cu astm. Este singurul medic pneumolog pediatru din oraş care are grijă de copiii bolnavi de tuberculoză din Brăila, dar şi de cei din judeţele unde nu există medic specialist.

 Profil

Născută
14 februarie 1952, localitatea Moreni, Dâmboviţa
Studii
UMF Bucureşti, Facultatea de Pediatrie, absolvită 1977
Funcţia
Medic primar pneumolog, şef secţie Pneumoftiziologie Copii
Familie
Căsătorit, o fiică

La şapte ani a venit la Brăila împreună cu părinţii. A visat de mică să devină medic pediatru. A urmat Facultatea de Pediatrie din Bucureşti, iar în 1977, când a absolvit-o, a fost repartizată în Gropeni. În urma unui concurs a ajuns să fie medic la oraş, la Dispensarul 5 Pediatrie, unde a fost sprijin pentru cei mici şi părinţii lor până în 1988.

În anii următori s-a pregătit intens, a susţinut mai multe examene şi din 1992 este medic specialist pneumoftiziolog şi tot de atunci este medic şef de secţie la Pneumoftiziologie Copii din cadrul Spitalului TBC.

 „Încă din copilărie mi-am dorit să devin medic pediatru fapt cunoscut de toţi prietenii mei. Nimeni nu m-a îndrumat către această meserie. Totul a pornit din dragostea pe care o port copiilor. Am iubit şi iubesc această meserie şi copiii. În 32 de ani de când profesez nu a plecat de la mine niciun copil fără să nu fie îmbrăţişat sau pupat”, povesteşte dr. Mihaela Ghiţescu.

Are în grijă mii de copii

Meseria pe care o are nu este una de rutină, fiecare caz în parte fiind diferit de precedentul. A încercat să fie aproape de fiecare copil bolnav, devenind mamă ocrotitoare atât pentru copiii bolnavi de tuberculoză care au părinţi, cât şi pentru aceia abandonaţi.

Dr. Mihaela Ghiţescu este singurul medic pneumoftiziolog pediatru din oraş cu două cabinete, unul în incinta Spitalului TBC şi unul în sistem privat.

Nu toate judeţele se pot lăuda cu un medic de specialitate şi cu atât mai mult cu un cabinet medical.  De aceea la TBC Brăila ajung şi copii din alte judeţe cum ar fi cei din Buzău şi Tulcea.

image



„La cabinetul meu vin foarte mulţi copii, unii din alte judeţe unde nu există medic specialist. În ultimii ani am avut mai puţine cazuri de copiii cu tuberculoză. Sunt cunoscută ca mama astmaticilor din oraş, dar şi ca mamă ocrotitoare pentru toţi copiii bolnavi care-mi trec pragul”, spune zâmbind dr. Ghiţescu.

Unul dintre cazurile pe care le-a avut şi care a impresionat-o nespus de mult este al unui copil de numai şase luni care a ajuns la TBC de la Spitalul Judeţean.

„A fost preluat de la Judeţean, depistat cu tuberculoză. În momentul externării mama copilului a fost omorâtă de soţ în prezenţa celor trei copii, apoi soţul s-a sinucis. Fiecare copil a fost plasat în altă parte. Cel mic care a fost la noi a ajuns la o familie bună din Brăila şi o duce foarte bine. Este înfiat şi are toată dragostea de care are nevoie”, spune cu nostalgie în glas doctoriţa, adăugând că din fericire puţine poveşti de acest fel au final fericit.

Întrebări şi răspunsuri

Vă mai amintiţi primul caz?

„Primul meu pacient era un adult. Eram medic în mediul rural şi trebuia să ne ocupăm şi de adulţi. Venise cu o problemă şi am cerut asistentei instrumentarul chirurgical pentru a mă ocupa de el. Atunci asistenta mi-a spus că acesta cazuri erau trimise la oraş pentru operaţie, lucru care s-a şi întâmplat”.

Cum se descurcă micuţii care sunt departe de familie?

„Un copil stă internat două luni. Am făcut ceea ce am crezut că le mai poate îndulci spitalizarea. Avem televizor şi programe de educaţie sanitară pentru a le face cunoscute problemele bolii, spaţiu de joacă şi un psiholog care-i ajută”.


Ce vă place

„Îmi place munca pe care o desfăşor şi îmi place să am activitate de dimineaţă şi până seara. Îmi place să muncesc, să ajut oamenii pentru că în meseria mea ajut atât copilul cât şi familia lui. Pentru toţi cei care mi-au trecut pragul am făcut cât am putut de mult”, spune dr. Ghiţescu.

Ce nu vă place

„Nu-mi place că actul medical s-a devalorizat. Nu-mi place că nu se mai acordă respectul cuvenit medicului şi actului medical pe care-l desfăşoară. Nu-mi place să mă gândesc la pensionare. Mă gândesc cu groază dacă voi ajunge să nu-mi pot permite să cumpăr medicamentele necesare”, a mai spus doctorul.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite