Simona Costescu, sociologul de la Poliţie, este îndrăgostită de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorul de poliţie Simona Costescu
Inspectorul de poliţie Simona Costescu

A ales filosofia, dar soarta a făcut să devină sociolog. Când a avut ocazia a intrat în Poliţie şi consideră că locul pe care îl ocupă acum i se potriveşte ca o mănuşă.

I-a plăcut foarte mult filozofia şi imediat ce a terminat liceul a dat examen la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti.
Examenul a constat în două probe scrise la matematică şi filozofie.

„În ciuda notei foarte mari la matematică de 9,80, nu am luat examenul de admitere. Anul următor am dat la sociologie pentru că se dădeau aceleaşi materii, matematică şi filozofie. Odată intrată la această disciplină am realizat cât este de frumoasă şi câte pot fi făcute de un sociolog", ne-a spus inspectorul de poliţie Simona Costescu.

De altfel, sociologia i-a plăcut atât de mult încât spune că acum nu ar alege nici în ruptul capului altă disciplină, altă meserie.

Până în anul 2005 a lucrat la Primăria Brăila şi Direcţia pentru Protecţia Copilului.

A intrat în poliţie în anul 2005 când s-a ivit o oportunitate. Atunci, la nivel de minister s-a decis sporirea efectivelor cu sociologi şi psihologi veniţi din viaţa civilă.

"M-am înscris la concurs. Acesta a durat o săptămână şi s-a ţinut la Câmpina. Am avut o concurenţă foarte serioasă, eram şapte pe loc. La final am fost desemnată câştigătoare şi am ocupat funcţia de sociolog în cadrul Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Inspectoratul de Poliţie Judeţean", ne-a povestit poliţista.

După ce emoţiile concursului şi bucuria succesului au trecut, proaspăt numita subinspector Simona Costescu şi-a luat în primire postul cu toată seriozitatea.

Noi direcţii de acţiune

Confirmarea nu a întârziat să vină, pentru că noul serviciu a venit ca o mănuşă tinerei poliţiste. Lucrează într-un loc unde cazurile infracţionale sunt analizate şi rezutatele sunt transpuse într-un amplu program de prevenire.

„Sincer, abia după ce am intrat în poliţie pot spune că mi-am făcut meseria de sociolog. Aici fiecare profesionist se ocupă doar de activitatea pentru care este calificat aşa că te poţi ocupa cu toată energia de probleme specifice disciplinei pe care ai studiat-o", ne-a mărturisit Simona Costescu.

A studiat până acum teancuri de dosare.

Cazurile sunt calsificate după mai multe criterii, astfel încât poliţiştii din teren să poată acţiona cu şanse maxime în activitatea de prevenire.

„Mi-ar plăcea să pot lucra cu poliţiştii operativi în anumite cazuri, pentru că sunt convinsă că la momentul zero a capturării unui infractor, un sociolog poate trage concluzii noi, care pot fi folositoare mai târziu", ne-a declarat ofiţerul sociolog.

Întrebări şi răspunsuri

Cum se împacă viaţa de familie cu aceea de poliţist?

S.C.: Soţul este ofiţer la o unitate militară. Acum eu sunt în Poliţie. Am avut situaţii în care amândoi să fim solicitaţi la serviciu, după orele de program sau noaptea pentru anumite misiuni. Când se întâmplă acest lucru o chem pe mama mea să stea cu băieţelul nostru de numai trei ani. Bine că locuieşte în apropiere.

Vă dedicaţi suficient timp familiei?

Sunt o femeie activă care are un îngeraş de trei anişori acasă şi mă comport ca atare. Încerc să petreacă cât mai mult timp cu copilul pentru a nu pierde nimic din descoperirile sale. În rest familia este familie şi nu trebuie neglijată nicio clipă.

Ce-i place?

Şahul. Consideră că oricâte partide ai juca niciuna nu seamănă cu alta, şi fiecare este o altă provocare. Îi place să citească. În era computerului a rămas fidelă cărţii. Cumpără în continuare cărţi, fie noi, fie din anticariate. Îi place să se joace cu copilul său, să-i creeze jocuri care să-i stimuleze celui mic imaginaţia.

Ce nu-i place?

Oamenii leneşi, atât din puct de vedere al activităţii zilnice, cât şi intelectuale. Nu-i plac pricepuţii la toate, cei care-şi depăşesc atribuţiile profesionale numai pentru a arătă că sunt polivalenţi, dintr-o necunoaştere a sinelui şi a propriilor posibilităţi.

PROFIL

Născută: 26 iunie1976, la Brăila
Studii: Facultatea de Sociologie Braşov
Ocupaţia:ofiţer de poliţie - sociolog
Căsătorită, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite