Şerban Rădună a compus nenumărate cuplete pentru comedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de mai bine de 20 de ani, Şerban Rădună împreună cu soţia sa, Margareta, a fost un exemplu pentru tinerii talentaţi care doreau să practice actoria ca amatori.

Totul a început în anul 1971, la Clubul Tineretului. Soţia sa, Margareta, de profesie asistent medical, încerca să intre în lumea actorilor amatori.

„Cum era destul de greu să te impui ca solist, am decis să o ajut şi ca atare am devenit din partenerul ei de viaţă şi cel de scenă. Vă daţi seama că, la un moment dat, tot repetând rolurile prin casă, am ajuns să ne vorbim în rime. Uite-aşa s-au născut scheciurile compuse de noi", îşi aduce aminte Şerban Rădună.

Consacraţi la „Tănase"

În acea perioadă, era destul de greu să te impui cum se zice „pe bune". Cenzura şi promovarea unor "tovarăşi" anume, scoteau din start unele talente, în favoarea clientelei politice.

„Era şi atunci ca şi-acum. Cine era cu partidul, era cel mai bun. Omişi de la concursurile naţionale. Am luat taurul de coarne şi m-am dus la şeful mare. Cu o glumă şi-un surâs, am plecat noi la concurs. Fusesem ameninţaţi: Vă lăsăm ca să plecaţi, dar veniţi laureaţi", ne-a spus Şerban Rădună, pe loc, în câteva versuri, în care a arătat ceea ce era de arătat.

Confirmarea a venit la Festivalul de Comedie „Constantin Tănase" de la Vaslui, unde cuplul Rădună a luat patru medalii de aur, fiind continuu, din anul 1978 până în 1991, invitaţii special ai festivalului.

„Am avut deosebita onoare de a lucra alături de marile nume ale comediei româneşti: Tamara Buciuceanu-Botez, Dem Rădulescu, Arşinel, Stela Popescu, Mişu Fotino şi mulţi, mulţi alţii. Cum participam şi la secţiunea creaţie pe la toate festivalurile, am reuşit să compunem scheciuri care au fost preluate de actori consacraţi", îşi aduce aminte Şerban Rădună.

Stela Popescu şi Alexandru Arşinel aveau obiceiul să treacă periodic, atunci când erau în zonă, pe la soţii Rădună.

„Într-o astfel de vizită, Stela Popescu ne-a rugat să-i dăm un scheci nou. Soţia i-a pus la dispoziţie toate manuscrisele. Aşa a ajuns cupletul «Piramidonul» la televiziunea română şi pe scenele teatrelor de vară a anilor 86-87. "

Din anul 1992, s-a privatizat în domeniul pe care-l cunoştea cel mai bine, reparaţiile auto.

„Vine o vreme când trebuie să te retragi. Din păcate, după Revoluţie, fenomenul cultural de masă a fost considerat desuet şi spectacolele de amatori au fost date uitării. Păcat, pentru că multe din numele grele ale scenei de astăzi provin din activitatea de amatori", a conchis cu tristeţe Şerban Rădună.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi nostalgia vremurilor când urcaţi pe scenă?

Ş.R.: "Bineînţeles. Oricine a fost în lumina reflectoarelor o dată şi a auzit o sală întreagă cum râde şi se bucură la poantele sale mai vrea să urce pe scenă, încă o dată şi încă o dată. Să ajungi să faci 200-300 de oameni să râdă la unison este ca un drog. Ai vrea să provoci această stare de bine mereu".

Unde sunt cupletele scrise de dumneavoastră şi soţie?

Ş.R.: "Acasă! Am în original toate manuscrisele inclusiv corecturile care s-au făcut pe texte ca să fie cât mai bune. Am texte pe care soţia, Margareta, în momente de inspiraţie maximă le-a scris pe şerveţele sau pachete de ţigări desfăcute. Interesant este că am văzut din aceste texte, băgate pe net, ca fiind compoziţiile unor necunoscuţi. Ciudat nu?"

Ce-i place

Starea de normalitate. Atunci oamenii sunt veseli, amabili, altruişti chiar. Îi place să facă oamenii să râdă, să uite de necazurile de zi cu zi. Îi place să facă pe îndelete tot ceea ce face, cu calm şi răbdare, nu pe fugă şi prost.

Ce nu-i place

Nu-i plac regretele. A încercat în viaţă să nu regrete nimic din ceea ce a făcut şi spune că într-un fel a reuşit. Are un singur regret. Că nu a putut face nimic pentru a-şi salva soţia care acum doi ani a suferit un infarct şi despre care spune că, acum, compune cuplete pentru îngeri.

Născut: 5 august 1945, sat Oancea -Brăila.

Studii : Şcoala Tehnică Auto.

Profesie: pensionar activ.

Familie: văduv.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite