Şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean s-a transformat într-un scandal monstru pentru banii Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bunea Stancu , preşedintele CJ Brăila
Gheorghe Bunea Stancu , preşedintele CJ Brăila

Actualul şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean s-au atacat fără menajamente în şedinţa pentru împărţirea fondurilor din TVA. Proiectul de hotărâre privind modificarea repartizării pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală a stârnit controverse.

O altă miză a scandalului au fost banii din TVA destinaţi proiectelor de infrastructură. Fostul preşedinte de Consiliu Judeţean, Ion Ştefan (PD-L), l-a atacat, în cadrul şedinţei de aseară, pe actualul şef al CJ, Gheorghe Bunea Stancu (PSD).

Brăila:Lumini de sărbători cu economie la buget


În primă instanţă, Ştefan a cerut, dar nu a obţinut, amânarea votării proiectului de hotărâre pe motiv că documentul a ajuns prea târziu la consilierii care nu au avut timpul necesar să-l analizeze.


Unii iau tot şi alţii, nimic


Înfrânt într-o primă fază, Ion Ştefan, susţinut de alţi consilieri, a reluat atacul atunci când proiectul a fost pus în discuţie. El a cerut răspicat să fie prezentate criteriile pe care s-a făcut repartizarea sumelor.


Răspunsul primit a fost că repartiţia banilor s-a realizat ţinându-se cont de sumele primite de UAT-uri pe tot parcursul anului dându-se bani acelor primării care au fost defavorizate la împărţirea fondurilor de la Guvern.


Stancu a declarat că nu este corect ca unele comune să primească miliarde de lei, făcând referire la cele cu primari membri ai partidului de la putere, în timp ce altele nu au primit nimic, aici fiind vorba, evident, de comunele cu primari membri ai partidului din Opoziţie.


Atacuri personale

Ion Ştefan, consilierul care vrea să rămână în continuare în asociaţie

Din acest moment disputa a degenerat în adevărat scandal. Ion Ştefan a început să-l acuze pe Stancu de nerespectarea dreptului la replică şi de necorectitudine în repartiţia fondurilor în vremea guvernării Tăriceanu.


"E clar că nu poate fi vorba de echidistanţă. Unităţilor PDL nu li s-a alocat nimic", a susţinut el.


Stancu s-a legat de IQ-ul rivalului său şi mergând pe linia dezgropării trecutului, i-a amintit lui Ştefan că după mandatul său de preşedinte al CJ nu a rămas nimic.


Stancu a fost susţinut şi de Ionel Avram, Nicu Cireaşă şi Adrian Ritzinger care au pledat pentru necesitatea rectificării. "Nu se poate ca unii să încaseze de la mărinimosul Guvern care taie din pensii şi alţii, nu. Această echilibrare mi se pare normală", a precizat Nicu Cireaşă.


La final, proiectul a trecut cu 22 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă. Consilierii partidului puterii au pierdut un vot pe parcurs după ce unul dintre colegi a părăsit sala în timpul discuţiilor, vizibil iritat de felul în care decurgeau acestea.


Suplimentare de fonduri pentru Brăila


Deşi judeţul Brăila a fost ocolit cam tot anul de finanţări bugetare suplimentare, sfârşitul lui 2010 vine cu o rectificare. Potrivit deciziei directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Brăila, Ilie Decă, localităţilor judeţului li s-au repartizat încă 28.969.000 lei din cota defalcată de TVA plus 41.000.000 lei reprezentând cota de 22% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiului şi judeţului.


Din cote defalcate din TVA, comunele au primit în total 10.796.000 lei, oraşele 1.229.000 lei iar municipiul Brăila numai 829 lei. La bugetul Consiliului Judeţean au fost repartizate 7.587.000 lei şi alte 8.528.000 lei reprezentând sume repartizate prin hotărârea CJ pentru cofinanţarea unor proiecte.

Din cota de 22% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat, comunelor li s-au repartizat luna trecută 15.281.000 lei, oraşele au mai primit 1.740.000 lei, iar municipiul încă 1.173.000 lei.


Ca şi în cazul TVA-ului, tot CJ figurează cu cea mai mare sumă, respectiv 10.738.000 lei şi 12.068.000 lei pentru cofinanţarea unor proiecte.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite