Se împrumută pentru pastile şi au popriri pe pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrica Dinescu se împrumută pentru a merge la un control medical în Bucureşti
Petrica Dinescu se împrumută pentru a merge la un control medical în Bucureşti

Sute de pensionari rămân datornici şi ajung să aibă popriri pe pensii fiindcă nu reuşesc să-şi achite la timp taxele, impozitele sau creditele pe care le-au contractat.

Dintre cei 96.211 pensionari din judeţ, 2.244 au popriri pentru credite restante. De fapt, mai bine de jumătate dintre vârstnicii Brăilei au contractat credite pentru medicamente sau pentru întreţinere, dar n-au ajuns în faza de executare.
Cei mai mulţi rămân cu datorii la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, la Primărie, bănci comerciale sau Administraţia Financiară.


În condiţiile în care din luna octombrie 2009 pensiile nu au mai fost majorate, iar inflaţia a tot crescut, este normal ca puterea de cumpărare să fie diminuată şi tot mai mulţi pensionari să nu mai fie în stare să facă faţă cheltuielilor.
Din statisticile Casei Judeţene de Pensii Brăila aflăm că numărul persoanelor cu popriri pe pensie a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Numai luna trecută 2244 de pensionari s-au trezit cu popriri pe pensii. Valoarea totală a popririlor se ridică la 315.728 lei", ne-a declarat Sorin Enache, directorul CJP Brăila.


Numai de la CAR, pensionarii s-au împrumutat de la începutul anului cu sume ce se ridică la 36.739.050 lei. Numărul împrumuturilor acordate anul acesta îl depăşeşte cu mult pe cel de anul trecut.
„Cea mai mare avalanşă de cereri a fost în perioada august - septembrie. Acum s-au mai liniştit. Avem zile când tăiem şi până la 2.300 de chitanţe pe zi. Am acordat împrumuturi de până la 500.000 de lei pe zi", ne-a declarat Ilie Dudulea, preşedintele CAR Pensionari Brăila.


Bani pentru medicamente


De cele mai multe ori, vârstnicii se împrumută pentru medicamente. Este şi cazul Petricăi Dinescu. Femeia are 67 de ani şi a venit tocmai din comuna Bordei Verde, însoţită de fiul său, pentru a împrumuta 1.100 de lei ca să meargă la un consult la Bucureşti.
Are o pensie de urmaş de doar 350 de lei, sumă care nu-i permite să vadă un medic în capitală.


„Mă simt bolnavă şi vreau să merg la doctor în Bucureşti. Am venit aici cu fiul meu ca să împrumut 11 milioane. Eu am o pensie de trei milioane jumătate şi mi-am făcut socoteala, o să dau înapoi câte un milion pe lună. O să fie greu, dar nu am ce face", ne-a spus bătrâna.
Ca ea sunt mulţi alţi bătrâni de la ţară care parcurg zilnic zeci de kilometri pentru a ajunge în oraş să împrumute câteva sute de lei ca să-şi rezolve problemele.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite