Scandal pe banii pentru Drumul Mării. Ministerul spune că s-a încălcat principiul echităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Mării, pe vremea când era în lucru
Drumul Mării, pe vremea când era în lucru

Consiliul Judeţean a dat în judecată Ministerul Dezvoltării Regionale, care-i impune o completare a finanţării cu 2,3 milioane de lei.

Porţiunea de 31 de kilometri de pe DJ11A-DJ212, Viziru-Mihai Bravu, cunoscută şi ca Drumul Mării, fiindcă face legătura între Moldova şi Constanţa, prin judeţul Brăila, naşte controverse între beneficiar şi ordonatorul de credite, la mai bine de un an de la inaugurare.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a trimis, recent, Consiliului Judeţean, o somaţie prin care solicită o corecţie bugetară de 2,3 milioane de lei, fiindcă lucrările de reabilitare ar fi întârziat cu aproape opt luni şi n-ar corespunde proiectului început în iunie 2009, dar semnat în iulie 2008.
Asta după ce, la începutul lunii septembrie 2010, însuşi ministrul de resort, Elena Udrea, tăia panglica acestei investiţii - deşi nu se semnase devizul final - împreună cu preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.
Uite drumul, nu e drumul
Bucata de drum în cauză a fost reabilitată prin Programul Operaţional Regional şi a costat 64.799.496 lei, din care 46.340.155 lei reprezintă finanţare nerambursabilă.
Consiliul Judeţean a reacţionat imediat ce a primit somaţia de plată, a contestat corecţia chiar la minister, iar în acelaşi timp a depus şi o plângere la Curtea de Apel Galaţi, termenul fiind stabilit pentru luna octombrie.
Obiecţiile CJ sunt legate în primul rând de formă, iar nu de fond. Nicu Filote, secretarul CJ, a declarat: „Raportul ministerului, privind aplicarea unei corecţii de 5%, respectiv 2,3 milioane de lei, pentru depăşirea termenului de execuţie, este nul de drept, deoarece cuprinde date care nu au nicio legătură cu proiectul nostru".
La rândul său, preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, susţine că documentaţia este confuză: „Eu cred că e o greşeală. Verificarea s-a făcut din satelit, iar raportul pare să se refere, mai degrabă, la un drum lateral".
„Vom analiza contestaţia CJ-ului şi vom dispune în consecinţă. Cert este că Direcţia de Control a constatat faptul că, în loc să dureze 180 de zile, execuţia proiectului a durat 530 de zile, ceea ce contravine principiului egalităţii între părţi privind procedura de achiziţie publică", ne-a declarat Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al cabinetului ministrului Elena Udrea.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite