Brăila: Lacu Sărat a fost umplut ilegal cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Lacu Sărat a fost umplut ilegal cu apă
Brăila: Lacu Sărat a fost umplut ilegal cu apă

Vara secetoasă a făcut ca nivelul apei din Lacu Sărat să scadă foarte mult. Autorităţile au decis că soluţia cea mai bună este umplerea lacului în mod artificial, dar măsura este considerată ilegală de către Agenţia pentru Resurse Minerale Galaţi.

Apa cu care a fost umplut Lacu Sărat provine din pânza freatică, cel puţin aşa susţin autorităţile brăilene. Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu spune că măsura era necesară pentru că se ajunsese la o salinitate de trei ori mai mare decât cea care ar fi fost normală.

 “Apa provine din pânza freatică aşa cum spun legile celor de la Agenţia pentru Resurse Minerale. S-au luat probe din lac acum şi aşteptăm rezultatele, dar eu cred că vor fi foarte bune. Nu are de ce să apară probleme”, a susţinut acesta adăugând că Staţiunea Lacu Sărat are numai de câştigat dacă apa este bună.

Preşedintele CJ susţine că această practică în anii secetoşi nu are de ce să fie constestată. “Numărul vizitatorilor în perioada în care apa în lac este crescută este foarte mare. Nu este staţiunea aşa cum ar trebui, dar tot atrage ceva turism. O să vedem ce vom face pe viitor pentru ca să putem atrage cât mai mulţi turişti. Lacul ar trebui să rămână la Brăila, să nu fie al Chiscaniului care nu are aceeaşi putere financiară pe care o are Brăila”, a mai spus şeful CJ.

Lacul a fost poluat

Reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale Filiala Galaţi, Dumitru Bălan spune că va monitoriza în continuare cu mare atenţie situaţia de la Lacu Sărat: “Indiferent de unde provine apa orice intervenţie de această natură asupra lacului nu este legală. Alimentarea lacului se face în cea mai mare parte prin drenaj de ape subterane şi foarte puţin din ploi. Este aproape o poluare ceea ce s-a făcut acolo. Am dat un avertisment firmei «Unita», am interzis umplerea lacului şi vom monitoriza situaţia”.

Turiştii se declară mulţumiţi

Pensionarii care se duc la tratament, dar şi brăilenii care fac cure cu nămol vara nu sunt interesaţi de provenienţa apei din lac. “Când scade lacul rămâne foarte mult nămol şi sare. Copiii mei au scos bucăţi întregi de sare care se desprindea de pe fundul lacului. Parcă eram în povestea cu drobul de sare. Normal ar fi ca administratorul lacului să se preocupe de acesta şi să menţină un anumit nivel al lacului”, spune Cecilia M., 40 ani.

Alţii cred că salinitatea mare aduce numai beneficii:“Poate că nămolul şi sarea fiind mai concentrate acţionează mai bine asupra organismului. Oricum nivelul era tare scăzut şi cum intram în lac cum simţeam acele de sare pe piele. Nu puteam să stau foarte mult în apă. Când nivelul este crescut pot să fac o baie aşa cum vreau, pot să zăbovesc cât vreau”, spune Florentina Ion, 65 ani.


Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite