Brăila: Săracii pensionari de lux au şi 20.000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost magistrat primeşte lunar cea mai mare pensie din oraş, de aproape 20.000 de lei. Un top trei al celor mai bine plătiţi  pensionari brăileni a scos la iveală faptul că primele trei pensii de lux au valori de la 3.900 de lei la 20.000 de lei. La polul opus sunt aceia care au pensie socială, de 350 de lei.

În timp ce mulţi pensionari se chinuie să supravieţuiască de la o lună la alta cu 350 de lei pensie, brăilenii care au ieşit la pensie în baza unor legi speciale primesc, lunar, de la poştaş sau pe card, sume ameţitoare pentru omul de rând.

Cele mai mari pensii speciale, provenite de la bugetul de stat, sunt ale foştilor magistraţi sau ale aviatorilor, situaţie regăsită şi la nivelul Brăilei unde cea mai mare pensie pe care o primeşte lunar un pensionar brăilean este de 19.973 de lei. Cei aproape 20.000 de lei sunt primiţi lunar de un fost magistrat.

Pe locul doi în topul „pensiilor de lux” este tot un fost magistrat, valoarea pensiei în această situaţie fiind de 15.178 de lei. Locul trei este deţinut de un fost aviator care acum primeşte o remuneraţie pentru munca prestată de 14.976 de lei.

Pensii sub 5.000 de lei/lună pentru agricultorii de stat

Şi cei care au lucrat în agricultura de stat au ieşit la pensie cu o sumă frumuşică. Cea mai mare pensie de la bugetul asigurărilor sociale de stat este de 4.837 de lei şi aparţine unei persoane care a lucrat în agricultură la stat. Urmează apoi un fost angajat în domeniul industriei uşoare care are nici mai mult, nici mai puţin de 4.098 de lei. Ultima poziţie a podiumului aparţine tot unei persoane din agricultura de stat care primeşte, lunar, o pensie de 3.909 lei.

Diferenţe ameţitoare

La polul opus se situează săracii, pensionarii care primesc pensia socială de 350 de lei.

„Cele mai mici pensii sunt reglementate de OUG nr. 6/2009, privind acordarea pensiei minime garantate, de la 1 aprilie a fost de 300 de lei, iar de la 1 octombrie ea a urcat la 350 de lei, cu menţiunea că în situaţia cumulării a două pensii sau o pensie şi o indemnizaţie se are în vedere totalul acestora”, a precizat directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii (CJP), Sorin Enache.

image


Pensionarii care au pensie socială sunt nemulţumiţi că statul nu face nimic pentru ei.
„Am muncit la CAP o viaţă întreagă şi acum am pensie socială. Ce poţi face cu 350 de lei pe lună? Abia dacă îmi permit să-mi cumpăr medicamentele, că de altceva nu mai am bani. Alţii au bani că nici nu au ce face cu ei, iar eu mor de foame”, spune Vetuţa Constantin, 74 ani.

7.000 de amărâţi cu pensii sociale

Peste 7.000 de pensionari brăileni au primit, începând cu data de 1 aprilie, pensia socială minimă garantată de stat, de câte 300 de lei. De la 1 octombrie, pensia a crescut la suma de 350 de lei. Beneficiarii acestor pensii sunt aceia care primeau pensii mai mici decât această sumă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite