Brăila: Gheorghe Lupaşcu - Prezent în cartea de onoare a Congresului de Antropologie din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Gheorghe Lupaşcu - Prezent în cartea de onoare a Congresului de Antropologie din SUA
Brăila: Gheorghe Lupaşcu - Prezent în cartea de onoare a Congresului de Antropologie din SUA

Profesorul brăilean a publicat 13 volume şi a fost distins, de curând, cu premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Rigoarea proprie a omului de la catedră, pasiunea şi responsabilitatea cărturarului se împletesc cu delicateţe în personalitatea scriitorului brăilean Gheorghe Lupaşcu. Preţuieşte cultura, iubeşte cartea şi intelectualitatea şi are un ataşament invulnerabil faţă de urbea căreia îi este dedicat.

A fost un pilon important al principalelor instituţii de cultură brăilene. A activat ca secretar literar la Teatrul „Maria Filotti” şi la Teatrul de Păpuşi „Cărăbuş” iar Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” l-a avut în postura de bibliotecar principal. Între anii 1992 şi 1997 a iniţiat şi organizat la Brăila, ca editor şi director al revistei „Dunărea literară”, concursul internaţional de poezie „Ronald Gasparic”, la care au participat scriitori din Quebec şi New York.

 „Spiritul mercantil şi lipsa de solidaritate a colegilor de breaslă au dus la stoparea unui concurs care astăzi s-ar fi putut adăuga manifestărilor de prestigiu ale Brăilei”, punctează scriitorul.

În 1998, Gheorghe Lupaşcu a fost invitat la Congresul Internaţional de Antropologie şi Etnologie din Virginia, Statele Unite ale Americii.

„Am prezentat acolo lucrări despre creaţia etnofolclorică din zona Brăilei, cu aplecare spre căluşul de la Gropeni pe care l-am integrat într-un străvechi mit dacic al soarelui şi despre colindele din zona Brăilei, ca şi centru de conexiune între colindele ardeleneşti şi cele din Câmpia Bărăganului”, ne povesteşte scriitorul, care este prezent în cartea de onoare a congresului.

Este membrul Uniunii Scriitorilor din 1980

Cu dragoste pentru tot ce este creativ, Gheorghe Lupaşcu şi-a descoperit pasiunea pentru scris pe când avea doar 14 ani.

„Mă inspira foarte mult Dunărea şi satul meu natal cu pădurile lui de salcâmi şi câmpii de basm feerice şi roditoare. De asemenea, în copilărie, mă inspira Călmăţuiul, unde prindeam peşte cu mâna şi, desigur, prima iubire”, îşi aminteşte profesorul.

Scriitorul ne-a mărturisit că a fost un elev inadaptabil: „De aceea am făcut şi două licee, «Murgoci» şi «Bălcescu» şi apoi am plecat într-o descindere poetică prin Munţii Buzăului”.

Ne povesteşte zâmbind şi despre primul job pe care l-a avut. Avea 17 ani şi era maşinist la Teatrul de Păpuşi.

„Am o foarte plăcută amintire din acele vremuri. Acolo l-am cunoscut pe marele pictor Mihail Gavrilov. Nea Mişa, cum îi spuneam, a avut mare încredere în talentul meu şi mi-a încurajat preocupările literare”, spune profesorul.

Gheorghe Lupaşcu a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1980.

Întrebări şi răspunsuri

Cum face faţă poezia acestor vremuri?

G. L.: „Cred că poezia devine din ce în ce mai mult o invocaţie dedicată spiritului limbii române de a nu se sfârşi în această lume care devine din ce în ce mai globalizată. Poezia vine de fapt dintr-un plan superior, al logosului Dumnezeiesc care a creat lumea”.

Ce planuri de viitor aveţi?

G. L.: „Voi publica curând o carte de proză. Este vorba în esenţă de conflictul dintre puritatea sufletului omenesc primordial şi urâtul existenţei care capătă conotaţii tragice. De asemenea pregătesc o antologie din toată creaţia poetică la împlinirea anilor. Această antologie va fi cea mai mare realizare a mea”.

ce-i place

Scriitorului îi plac credinţa şi sinceritatea oamenilor. Este admirator al  marilor pictori şi este pasionat de literatură şi istorie. Teatrul ca artă sincretică, care cuprinde şi arta actorului şi arta plastică prin scenografie, ca şi efectele poetice ale jocului de lumini, rămân pentru Gheorghe Lupaşcu o iubire statornică.

ce nu-i place

„Îmi displace agresivitatea socială foarte prezentă în etapa actuală şi lipsa solidarităţii dintre membrii societăţii româneşti. De asemenea, însingurarea la care suntem provocaţi datorită confuziei valorilor care se practică  frecvent conştient sau inconştient”.


Profil

Născut. 20 aprilie 1940, Brăila
Studii. Facultatea de limba şi literatura română Bucureşti
Ocupaţie. Scriitor, profesor pensionar
Familie. Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite