SĂNĂTATE: Clasificarea spitalelor din Brăila, să fie, dar să nu trebuiască! Medicii, asistenţii şi pacienţii sunt bulversaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale brăilene aşteaptă încă reglementări concrete de la Ministerul Sănătăţii privind comasarea spitalelor. Autorităţile sunt preocupate de clasificarea spitalelor pentru că asta cere Ministerul. După clasificare se va decide dacă este sau nu benefică comasarea pentru Brăila.

Spitalele din Brăila au scăpat de desfiinţare. Consiliul Judeţean şi Primăria, instituţiile în administrarea cărora au intrat cele patru spitale din oraş, aşteaptă lămuriri de la Ministerul Sănătăţii în privinţa comasării pentru a putea analiza corect avantajele şi dezavantajele ei.
Deocamdată trebuie să se realizeze clasificarea spitalelor.
„Ne forţează cu clasificarea. Acum nu suntem obligaţi să le comasăm dar pentru a obţine o finanţare mai bună trebuie să avem un spital de clasă superioară", a declarat Florin Mija, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Iar un spital de clasă superioară înseamnă comasare a mai multor unităţi din acelaşi judeţ. Mai nou, şi Spitalul de Psihiatrie a intrat în discuţie pentru comasare.
„Proiectul de Ordin de Ministru prevede că ar trebui să avem un spital de clasă superioară care înseamnă şi secţie de Psihiatrie", a mai precizat vicepreşedintele CJ.
„Nu se pune problema comasării"
În acest moment comasarea spitalelor brăilene este la stadiul de idee. Nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens, iar cele trei spitale au început deja discuţiile cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru contractele de finanţare.
„Toate trei spitalele au avut discuţii cu Casa de Asigurări de Sănătate şi vor încheia contracte separate. În acest moment, la Brăila nu se pune problema comasării", a declarat Nicu Filote, secretarul CJ.
Acest lucru a fost confirmat şi de Ştefan Sînpetru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie: „Am început discuţiile cu Casa dar încă nu s-a semnat nimic şi nu ştiu să fi semnat vreun spital".
Autorităţile aşteaptă un act normativ de la Minister care să reglementeze pentru a hotărî dacă vor comasa spitalele sau le vor păstra în actuala organizare.
Nu-i nimic clar
„Nu este nimic clar acum. Noi credem că vor interveni nişte modificări. Când vom avea normele de aplicare, vom şti ce trebuie să facem", a precizat vicepreşedintele CJ.
La felul cum pune Ministerul problema în acest moment, adică spitalele de clasă superioară vor primi bani mai mulţi, iar celealalte, bani mai puţini, autorităţile s-ar vedea nevoite să tindă spre ideea comasării fiindcă altfel am rămâne cu nişte spitale considerate de clasă inferioară şi care nu vor putea spera la cine ştie ce finanţare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite