Ruşine: Directorii de şcoli din Brăila nu dau doi bani pe autorizarea sanitară a unităţilor de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Botea spune că liceele sunt neautorizate findcă sunt în lucru.
Viorel Botea spune că liceele sunt neautorizate findcă sunt în lucru.

O singură unitate şcolară a primit autorizaţie sanitară de funcţionare după data de 13 septembrie, din cele 217 în neregulă. Şi aceasta pentru că directorilor de şcoli puţin le-a păsat că puteau să reînnoiască autorizaţiile sanitare pe propria răspundere, încă din prima zi de şcoală.

La una dintre şedinţele Colegiului Prefectural a ieşit la iveală o situaţie ruşinoasă pentru autorităţi, şi anume: că Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului prezintă date diferite despre stadiul pregătirii unităţilor şcolare.

Pus în faţa realităţii, şeful ISJ a dat vina pe directorii unităţilor şcolare care n-au mai catadicsit să se deplasese la DSP să reînnoiască pe propria răspundere autorizaţiile sanitare de funcţionare.

La ora actuală, situaţia statistică a Direcţiei de Sănătate Publică nu s-a modificat semnificativ.

Ori conducerea Inspectoratului Şcolar a scăpat din atenţie acest aspect, ori nu a reuşit să se impună în faţa directorilor de şcoli.
Acum, din cele 379 de spaţii, aparţinând celor 136 unităţi de învăţământ, sunt autorizate numai 163, cu unul mai mult decât în septembrie.

Apă nepotabilă

"Motivele: ori nu au solicitat autorizaţie sanitară de funcţionare, ori nu au cabinet medical, au grupuri sanitare insuficiente iar parametrii de potabilitate ai apei sunt necorespunzători. În cazul grădiniţelor, fie nu au spaţii de joacă, circuitele funcţionale sunt necorespunzătoare sau funcţionează în aceeaşi clădire cu şcoala", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, şeful Serviciului Supraveghere din cadrul DSP.

3.000 de lei filtrele de apă

Una dintre unităţile şcolare neautorizate sanitar este Liceul "Matei Basarab" de la Măxineni. Aici nu se pune problema autorizării până când nu se va rezolva problema apei potabile.
"Apa este aceeaşi pe toată raza comunei, dar nu a avut nimeni probleme de sănătate din cauza ei. Ne-a fost prezentată o ofertă de filtre, de vreo 30 de milioane de lei vechi, dar nu ne-am permis", ne-a declarat directorul liceului, Ion Ştefănescu.

În oraş, la fel ca la ţară

La ora actuală sunt neautorizate cinci clădiri ale unor licee şi grupuri şcolare, opt spaţii ale unor şcoli şi 23 ale unor grădiniţe din municipiu, precum şi 179 de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din mediul rural. În majoritatea cazurilor, cauza neautorizării sanitare este lipsa apei potabile.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite