Revoluţia la Brăila: Vezi aici cum familia Piroşcă şi-a pierdut singurul copil, în evenimentele din decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răducu Piroşcă, de 26 de ani, se afla împreună cu colegii în microbuzul Şantierului Naval, când au fost mitraliaţi de soldaţi, la Romarta Nouă. Veniseră să-i ajute pe cei de la Prefectură, dar au fost confundaţi cu teroriştii.

Decembrie 1989 avea să le schimbe definitiv viaţa. Pentru familia Dumitra şi Vasile Piroşcă, fiecare Crăciun reprezintă readucerea în faţa ochilor a tragediei petrecute în urmă cu 21 de ani, când l-au pierdut pe Răducu, singurul fiu.

Tânărul făcea parte din detaşamentele Gărzilor Patriotice, trimise ca să apere Consiliul Judeţean de terorişti şi a fost împuşcat de soldaţii de la UM 01763, pe 24 decembrie 1989.

"Fiul nostru absolvise Liceul «Nicolae Iorga», dăduse la facultate şi picase cu câteva sutimi. Era electrician la Şantierul Naval. Avea 26 de ani şi urma să se logodească de Revelion, iar ulterior să se căsătorească. Era singurul nostru copil. După Răducu, soţia mea n-a mai putut avea copii. Fiul lucrase atunci de noapte, a venit acasă, a luat o bucată de cârnat, că era Crăciunul, parcă-l văd şi acum, apoi a plecat, să vadă ce mai e pe la serviciu. Era îmbrăcat în uniformele Gărzilor Patriotice. S-a dus, şi de atunci nu l-am mai văzut", povesteşte tatăl tânărului ucis la Revoluţie.

Funeraliile eroului

"Nimeni nu avea curaj să ne dea vestea"

Răducu Piroşcă era un tânăr credincios, plin de energie, săritor şi cu suflet mare. Părinţii îl iubeau ca pe ochii din cap. Băiatul avea permis de conducere şi maşină, lucru mai rar pentru acea vreme. Părinţii munciseră din greu şi toată agoniseala urma să fie a lui Răducu.

În Ajunul Crăciunului, băiatul n-a mai venit acasă. N-a venit nici a doua zi şi părinţii, îngrijoraţi, nu ştiau pe unde să-l mai caute. S-au dus la un coleg de serviciu, Vasile Aliman, iar acesta le-a spus că e la spital. I-a însoţit aşadar la Spitalul 3, Spitalul de Urgenţă de atunci.

"Fiul nostru a stat trei zile la morga, pentru că nimeni nu a avut curajul să ne anunţe că a murit. Când am ajuns la spital, un coleg i-a spus lui Aliman că «ceilalţi sunt bine, dar Piroşcă a murit», neştiind că suntem părinţii lui. Cuvintele lui ne-au rupt inimile", povesteşte tatăl îndurerat.

Atât de disperat şi sfâşietor a fost strigătul mamei celui ucis, înainte de a-şi pierde cunoştinţa, că au ieşit bolnavii speriaţi, la ferestre, să vadă ce se întâmplă. După câteva zile, tatăl băiatului a albit de tristeţe. Ambii părinţi au fost operaţi pe cord. Numai tatăl are patru bypass-uri la inimă.

"Răducu avea tot ce-şi dorea şi era singurul nostru copilaş. Am fost zdrobiţi, distruşi... An de an, când vine decembrie, aproape că mă simt ca atunci, când ne-am pierdut fiul. Păstrăm fotografiile de la înmormântare, dar nu ne uităm niciodată împreună pe ele, pentru că nu ne putem stăpâni plânsul", ne-a spus, cu ochii înlăcrimaţi, Vasile Piroşcă.

Măcel din cauza unei confuzii

Răducu Piroşcă, tânărul de 26 de ani mort în acel decembrie însângerat, se afla în microbuzul Şantierului Naval, împreună cu alţi 11 colegi. Fuseseră chemaţi să elimine teroriştii care trăgeau în Consiliul Judeţean, din spatele Magazinului Romarta.

Ajunşi în zonă, au fost confundaţi ei înşişi cu teroriştii, iar soldaţii de la UM 01763 au descărcat pistoalele mitralieră Kalaşnikov în ei. Au fost răniţi toţi, iar Răducu şi un alt coleg de serviciu au murit. Tânărul a fost înmormântat cu Tricolorul pe sicriu, iar cortegiul funerar a avut escortă înarmată.

Tricolorul a acoperit sicriul eroului

Încă un episod al Revoluţiei însângerate de la Brăila, eveniment care a schimbat o orânduire nedreaptă, dar a zdrobit inimile familiilor îndoliate şi a schimbat destine, pentru totdeauna.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite