Revista presei locale - Bugetarii brăileni au fost "loviţi" la salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa locală alocă spaţii generoase subiectului numărul unu al zilei, scăderea salariilor aferente lunii ianuarie, calculate după noua grilă. Cozile de la CJAS şi programul "Rabla" sunt alte subiecte tratate amplu de jurnaliştii locali.

"Obiectiv - Vocea Brăilei titrează pe prima pagină: "Bugetarii loviţi la salarii"

Deşi luni la rând reprezentanţii Guvernului au tot îndemnat bugetarii să stea liniştiţi că sistemul de calcul în baza căruia se va face plata salariilor pe noua grilă, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2010, nu-i va afecta, mulţi salariaţi ai statului au plecat acasă zilele acestea cu bani mai puţini.

"Odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unice, respectiv 1 ianuarie 2010, niciun salariat din România care lucrează la stat nu va suferi o diminuare a veniturilor salariale", a afirmat cu diverse ocazii premierul Emil Boc.

Şi, totuşi, neliniştile oamenilor s-au adeverit, diminuările înregistrate ajungând şi până la 400 lei.

Deşi la nivel naţional reclamaţiile au vizat aproape toate sectoarele de activitate din sistemul bugetar, la Brăila, cel puţin deocamdată, diferenţe mari se înregistrează în învăţământ, în unităţile din subordinea Ministerului Culturii, la Bibliotecă şi la Poliţia Comunitară, salariaţii din Sănătate spunând că au fost salvaţi de gărzi şi orele lucrate sâmbăta şi duminica.

Liderii de sindicat însă, au dat de înţeles că deşi foarte mulţi angajaţi sunt nemulţumiţi de lefuri, puţini au curaj să se plângă. Mult anunţatele disponibilizări din sistem au reuşit să închidă gura chiar şi celor mai curajoşi.

"Obiectiv - Vocea Brăilei scrie în pagina de local: "A dat boala-n Casa Judeţeană de Sănătate"

Aglomeraţie, nervi întinşi la maxim, ore întregi de stat la coadă, oameni nemulţumiţi, toate acestea se întâlnesc la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Instituţia este asaltată zilnic de aproape 100 de brăileni care trebuie să-şi rezolve problemele, fie că au nevoie de o adeverinţă de asigurat necesară la medic, fie că s-au conformat înştiinţării primite acasă privind contribuţiile datorate la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS).

Ieri a fost una dintre cele mai aglomerate zile ale lunii, astfel încât lumea care stătea la rând la cele două ghişee de la parter şi-a pierdut răbdarea şi a solicitat suplimentarea acestora.

Mai multe informaţii citiţi în "Obiectivul" de astăzi.

În ediţia on-line de astăzi, ziarul "Arcaşu" scrie: "Programul Rabla începe din 20 februarie"

Au mai rămas câteva zile până pe data de 20 februarie, când persoanele fizice şi firmele vor putea înlocui şi în acest an maşinile uzate, din cadrul programului de înlocuire a parcului auto naţional, denumit "Programul Rabla".

Din acest an o persoană fizică sau juridică poate să meargă la depozitele de colectare a autoturismelor cu mai multe maşini, numai dacă le are în proprietate, primind în schimb vouchere, acestea fiind transmisibile. Interesul autorităţilor din România, este ca maşinile vechi să fie predate şi să dispară "hârburile" de pe piaţă sau din parcările oraşelor.

Pentru persoanele fizice, care doresc să-şi predea maşinile nu există limită valorică superioară. În schimb, în cazul persoanelor juridice, există limita de 200.000 de euro pe an, până la care pot fi predate aceste maşini.

Mai nou începând din acest an, programul de înnoire a parcului auto va fi extins şi pentru tractoare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite