Reportaj: (GALERIE FOTO) Sinistraţii din zona portuară a Brăilei sunt nevoiţi să trăiască precum în şatră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lună de zile, 100 de oameni s-au înghesuit în căsuţele Taberei din Lacu Sărat şi au primit mâncare stricată. Acuzaţi că au distrus mobilierul şi au aruncat la gunoi ajutoarele primite, sinistraţii se apără spunând că nu ei sunt de vină pentru distrugeri şi că o parte din hrană era impropie consumului.

FOTOGALERIE AICI

Până în prezent, 60 dintre sinistraţi, care locuiesc la etajul I al imobilelor inundate din zona portuară, afectate de revărsarea Dunării, au fost duşi înapoi la casele lor, după finalizarea lucrărilor de igienizare. Alţi 41 încă mai sunt cazaţi în căsuţele din tabără, înghesuiţi câte 6 - 8 persoane în fiecare căsuţă, adulţi şi copii, nevoiţi să se descurce cum pot.

„Am şase copii şi stăm cu toţii într-o căsuţă. Suntem nevoiţi să spălăm la lighean şi să ne facem de mâncare pentru că, în unele zile, primim doar hrană rece - conserve, brânză topită şi câte o jumătate de pâine de persoană. Zilele trecute, am primit mâncare caldă de la Baldovineşti şi am găsit carcalaci în ea", se plânge Puşa, de 42 de ani.

image

Femeia spune că nu îşi doreşte decât să ajungă acasă. „Dorm şi pe ciment, numai să ştiu că sunt în casa mea, mai ales că s-au spus lucruri neadevărate despre noi. Nu îmi e ruşine că sunt de etnie romă, dar nu trebuie să se spună că am distrus, că suntem murdari şi că nu ştim cum se ţine o casă", susţine femeia.

Porţii reci, conserve sărate

Pentru că în weekend nu primesc mâncare caldă, iar hrana ajunge la ei abia la ora 16.00, sinistraţii se văd nevoiţi să improvizeze şi să-şi facă mâncare caldă la ceaun, pe pirostrii.

„Nu ne descurcăm, dar nu suntem nespălaţi, facem curăţenie după noi, cum am trăit acasă, trăim şi aici", spune Dumitra Vasile.

Conservele primite, deşi sunt în termen de valabilitate, sunt extrem de sărate, iar unele dintre ele imposibil de mâncat. Sinistraţii recunosc că au aruncat la gunoi brânza topită, spunând că aceasta era acră.

„Este normal ca până după amiază când ajung cu mâncarea la noi aceasta să fie caldă, iar brânza acră, din cauza căldurii. Nu vrem să fim bătaia de joc a nimănui", spune unul dintre bărbaţii taberei.

image

„Tocmai am venit din spital. Sunt cardiacă şi am astm şi nu pot mânca orice. Conservele astea de porc sunt bune pentru ceilalţi. Eu am nevoie de mâncare de regim", ne-a spus Florica Velicu, 74 de ani, care ne-a arătat semnele perfuziilor.

image

Sorin Constantin, directorul Direcției Județene pentru Tineret, cel care se ocupă de Tabăra de la Lacu Sărat, spune că semnele distrugerilor puse pe seama sinistraţilor nu se mai văd, lucrurile fiind reparate sau chiar înlocuite, pentru ca şi ceilalți turiști care vin în Tabără să nu simtă niciun disconfort.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite