Reportaj: Insula Mică a Brăilei, izvor nesecat de frumuseţi. Vezi aici unde te poţi plimba în Balta lui Terente!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta turistică din rezervaţie include 16 trasee, o sumedenie de variante de camping şi şansa de a vedea cuibul vulturului codalb sau ascunzătorile lui Terente. Chiar dacă unii spun că acestea n-ar mai arăta la fel ca pe vremea banditului, merită să vedeţi peisajul luxuriant, de toamnă târzie, îmbrăcat în straie albe de promoroacă dimineaţa sau roşcat, cochetând cu soarele, la amiază.

La numai patru kilometri de oraş se află cea de-a doua deltă a Dunării, Balta Mică a Brăilei, parc natural protejat cu triplu statut: Parc Natural, Sit Ramsar şi Sit Natura 2000.
Deşi zona încă este virgină, fiind mai degrabă sub stăpânirea coloniilor de cormorani şi a egretelor, turistul poate pătrunde în această lume mirifică, mergând cu vaporaşul sau cu şalupa până la Chiriloaia, un drum nu costă mai mult de 15 lei de persoană.
Apoi, rangerii îl pot ghida, cu barca cu vâsle, prin încrengătura de vegetaţie luxuriantă, pentru a vedea o parte dintre cele 260 de specii de păsări rare, cuibul vulturului codalb, una dintre cele mai mari păsări din lume (având o anvergură a aripilor de 2,5 metri) sau, de ce nu, una dintre ascunzătorile banditului Terente.
„Zona este de o frumuseţe aparte. E chiar mai frumos decât în Delta Dunării. Am fost într-o primăvară-vară şi am văzut coloniile de cormorani, un spectacol inedit. Erau şi nuferii galbeni în floare. Mi-a plăcut mult şi cred că, acum, dacă sunt şi locuri de cazare, voi mai merge", ne-a povestit Mihai Iordache.
Principala intrare în Insula Mică a Brăilei care, atenţie, nu este în întregime zonă protejată, deci pe alocuri se poate şi pescui, este podul rutier Giurgeni-Vadu Oii, situat pe DN 2A (fostul E60), Bucureşti-Constanţa.
16 trasee
„Unul dintre punctele tari este faptul că accesibilitatea în zonă e mai bună decât cea în Deltă. Zona însă este ameninţată de braconaj piscicol şi pescuit sportiv excesiv, de aceea supraveghem cu mare atenţie ceea ce se întâmplă aici. Avem 12 pensiuni agroturistice în mai multe localităţi", ne spunea Radu Moisei, fostul director al rezervaţiei.
În zonă au fost stabilite deja 16 trasee turistice, iar mulţi dintre potentaţii vremii intenţionează să investească aici.
„Am cumpărat deja 2000 de metri pătraţi în zona Mănuşoaia şi intenţionez să fac aici un port turistic, un loc din care turiştii să poată vizita Balta Mică a Brăilei, să poată pescui - acolo unde este permis - iar aceia care nu au actele necesare pentru a pescui vor obţine permisul în doar câteva ore, prin intermediul nostru", spunea Camelia Potec, cu prilejul inaugurării unui hotel plutitor la malul Dunării.
Şi oportunităţi sunt pentru toată lumea. O confirmă investitorii din zonă.
„Mai sunt 5000 de metri pătraţi de vânzare în zonă. Se aşteaptă investitori", adăuga şi Grigore Potec, tatăl înotătoarei.
La „Chiriloaia"
Chiriloaia este colonia cea mai apreciată de turişti. După un drum de nici jumătate de oră pe Dunăre, cu vaporul, se ajunge în Baltă, iar după parcurgerea unui traseu de nici 500 de metri, turiştii ajung în punctul din care pot lua drumul Chiriloaiei, obligatoriu cu barca. După o plimbare printr-un tunel de stuf şi vegetaţie luxuriantă, se ajunge pe Lacul Chiriloaia. Colonia este stăpânită de cormoranii ce-şi apără teritoriul ţipând sălbatic şi regurgitând peştele. Tot aici, pot fi ascultate privighetoarea, pitulicea, piţigoiul, ghionoaia, cinteza, lăstunul, stârcul cenuşiu, lopătarul, egreta mare, egreta mică, lişiţa, lebăda şi multe alte specii.
Şi ascunzătorile lui Terente există, mici cuiburi din stuf şi papură, pe care rangerii le-au însemnat ca atare: „ascunzătoarea 1"... Legenda spune că, urmărit de poteră, Terente - cel mai de temut tâlhar pe care l-a avut Brăila vreodată - se ascundea aici, iar copiii îi aduceau mâncare cu barca, fiindcă îl îndrăgeau graţie puterii lui. Anul trecut, un bătrân de 90 de ani, din Tichileşti, ne povestea cum, la 10 ani, îşi însoţea tatăl în Baltă pentru a-i lăsa mâncare lui Terente, printre sălcii.
Preţuri şi trasee
Un traseu turistic de 3 ore, pentru cinci persoane costă 250 de lei: Baza Nautică cu ambarcaţiunea rapidă cu motor, traseul fiind: Gura privalului Hogioaia (Insula Fundu Mare) - Lacul Chiriloaia şi retur. Ghidul vă va arăta locurile cu cei mai frumoşi nuferi, ascunzătorile lui Terente, dar şi locurile de hrănire ale diverselor specii de păsări la colonia de pe Lacul Chiriloaia.
Varianta de 5 ore, are un preţ de 320 de lei şi are în plus faţă de prima deplasarea la privalul Dârnea şi retur, cu urmărirea ecosistemelor acvatice şi terestre din turnul de observaţie de la prival.
Ultima variantă este de 7 ore şi costă 380 de lei, fiind o continuare a celei de cinci ore astfel: deplasare de la privalul Dârnea la observatorul de pe iezeru lui Stan şi retur, cu urmărirea vulturilor codalbi pe Lacul Misăilă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite