Reportaj: „Fabrica de campioni” a oraşului Brăila a luat 80 la sută dintre premiile anului 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul Sportiv „Orizont 64" are patru copii-campioni şi 124 de sportivi legitimaţi, cu rezultate de excepţie. Adevărată „pepinieră" de intelectuali încă din anul 2008, clubul reuşeşte, cu bani puţini şi zero sprijin de la autorităţi, să transforme copiii brăilenilor în campioni.

Culmea, cele mai bune rezultate au fost cele obţinute la şah - „sportul minţii".
„Avem performanţe peste aşteptări în anul 2010. Dragoş-Daniel Marţian, de 17 ani, este campion judeţean la seniori, iar Gabriel Voicu, de 12 ani, şi-a asigurat calificarea în lotul naţional de şah. Alţi doi campioni sunt Victor-Valentin Mocanu şi Ioana Ichim. Toţi cei care sunt buni la şah, sunt primii şi la învăţătură", ne-a precizat Ionel Balcan, antrenoru, candidat maestru al şahului şi fondatorul CS „Orizont '64".


Ioana Ichim, de 12 ani, a obţinut anul trecut, şase locuri I, la tot atâtea concursuri şi festivaluri de şah desfăşurate în Brăila şi nu numai, cu participarea şahiştilor din toată ţara.

Primii în toate


Gabriel Voicu, care a obţinut locul I la un concurs de matematică, este printre cei mai buni sportivi de la „Orizont 64". Dar, ca să se menţină în frunte, părinţii i-au oferit totul. Amândoi părinţii muncesc pentru fiul campion.
„Gabriel a avut numai medii de 10 din clasa I. La el, şahul se înpacă foarte bine cu învăţătura, singur îşi face temele, uneori îl prinde şi unu noaptea. Deplasările la concursuri şi turnee le plătim noi. E singurul nostru copil, iar tot ce facem, facem pentru el", ne-a spus tatăl campionului, Daniel Voicu.


Victor Mocanu, un alt campion, a realizat, la sfârşitul clasei a VI-a, media generală 9,93.
La doar 13 ani, Victor deţine categoria I la şah, este vicecampion judeţean la seniori şi vrea să devină maestru al şahului.
Mama campionului ne-a spus că îi plăteşte acestuia deplasările la turnee şi campionate şi că autorităţile nu-i stimulează în niciun fel pe copiii care fac cinste oraşului.

Cu bani din buzunar

50 din cei 124 de sportivi legitimaţi ai clubului sunt juniori, cu toţii participanţi la competiţiile locale şi naţionale. De altfel, 80 % din premiile puse la bătaie în turneele pe plan local au fost adjudecate de copiii şi juniorii de la CS „Orizont 64" Brăila.
Cu eforturi proprii şi cu sprijinul unor sponsori, clubul a reuşit, anul trecut, să organizeze trei turnee omologate în cadrul Festivalului de Şah „Pionul Năzdrăvan".
De asemenea, a pus la punct turneul Grand Prix pentru juniori de 12 ani, Campionatul de Seniori, Festivalul Şahului Brăilean şi nu numai.

Alte concursuri oraganizate: Cupa „Braicar"- Ediţia a X-a, Trofeul „Dunării de Jos" - Ediţia I, Trofeul „Free Children", Trofeul Regelui Hazliu şi simultane în şcoli şi grădiniţe.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite