Reportaj: Chiar şi moartea a devenit un lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A trebuit să ne adaptăm oferta pentru buzunarele tot mai subtiri ale oamenilor, declară Rodica Cristea
A trebuit să ne adaptăm oferta pentru buzunarele tot mai subtiri ale oamenilor, declară Rodica Cristea

Unii antreprenori de pompe funebre au redus la maximum preţurile pentru că oamenii nu mai au bani pentru cele creştineştiCriza a influenţat negativ până şi sectorul pompelor funebre, un sector care de regulă scapă neatins de fluctuaţiile financiare, ultimul drum fiind considerat cel de pe urmă omagiu adus unui defunct.

Cheltuielile de înmormântare nu sunt deloc mici pentru că tradiţia creştin-ordodoxă impune un anumit ceremonial. Pentru mulţi dintre bătrâni, înmormântarea a devenit un lux.


„Încercăm pe cât posibil să asigurăm cele de trebuinţă la preţuri cât mai mici. Din păcate nu mai avem atelier unde să confecţionăm sicriele şi crucile. Dar costul maşinii funerare este cel mai mic, este de numai 72 de lei. Beneficiază de acest serviciu numai cei care au fost membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Brăila", ne-a explicat Constantin Gheorghiu, preşedintele C.A.R.


Reduceri şi oferte


Câteva firma şi-au adaptat condiţiilor actuale şi au redus drastic tarifele.


„Cei care au menţinut tarifele sus au avut numai de pierdut. A trebuit să ne adaptăm la noile condiţii pentru a face faţă. Nu am fi supravieţuit cu tarifele de acum doi, trei ani. Acum, chiar dacă avem sicrie la 1.300 de lei, de lux, care în urmă cu doi ani asigurau 80% din desfacere, aducem şi sicrie ieftine la numai 210 lei. Practic, cu 250 de lei, se poate cumpăra şi sicriul şi crucea. Iar pentru transport avem trei maşini cu tarife de 100, 150 şi 180 de lei. Practic, am adaptat oferta la bunzunarele şi aşa tot mai subţiri ale oamenilor", ne-a declarat Rodica Cristea, administator al unei firme de pompe funebre.


Taxele la biserică variază şi ele, în funcţie, bineînţeles, de condiţiile oferite de lăcaşul de cult.
"La noi toate costurile sunt de circa 40 de lei, sumă în care sunt incluse în special utilităţile pe care trebuie să le achităm", ne-a declarat preotul Cristian Leontin.


O înmormântare decentă a costat nu mai departe de acum două săptămâni aproape 5.000 de lei. O sumă deloc mică, dacă ne gândim că persoana decedată avea o pensie de 612 lei, iar soţia, rămasă în viaţă, primeşte lunar 492 de lei.


„Am plătit toate cele necesare care deşi par mărunte, se adună. Masa de ţărână am făcut-o la biserică unde m-a costat 30 de lei de persoană. Sincer, pot spune că a meritat pentru că toată mâncarea a fost de post şi acasă ar fi coststat, cred, mai mult. Noroc cu copiii care m-au ajutat. Rămâne ca acum să fac cele lumeşti, pomenile şi parastasele, cât voi putea şi cum voi putea", ne-a declarat Florica Manole, 74 de ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite