Brăila: M. Chris. Nedeea - Regizorul fascinat de Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: M. Chris. Nedeea - Regizorul fascinat de Brăila
Brăila: M. Chris. Nedeea - Regizorul fascinat de Brăila

Director şi iniţiator al Festivalului Internaţional de Teatru Experimental MAN.In.FEST de la Cluj, M. Chris. Nedeea a pus în scenă 33 de spectacole

Profil

Născut: 10 februarie, 1973, Botoşani
Studii: Doctorand în Ştiinţe Umaniste al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj
Ocupaţia: Regizor de teatru
Familie: Căsătorit



M. Chris. Nedeea a montat la Brăila spectacolul „Cum am învăţat să conduc”, de Paula Vogel, care a avut premiera anul acesta pe 5 mai. Textul a primit Premiul Pulitzer pentru dramă în 1998.

Este vorba despre o poveste zguduitoare scrisă şi jucată într-un mod comic, despre supravieţuire văzută prin prisma relaţiei zbuciumate dintre o tânără şi un bărbat în vârstă.

Piesa de teatru s-a născut în urma unui schimb între regizorul M. Chris Nedeeea şi directorul artistic al Teatrului „Maria Filotti”, Radu Nichifor.

 „L-am rugat pe Radu Nichifor să mă îneveţe să pescuiesc pe ape curgătoare iar el, atunci mi-a pus o condiţie, să fac un spectacol aici”, îşi aminteste zâmbind Chris de începuturile sale pe meleaguri brăilene. Adaugă tot într-o notă zâmbitoare că el a dus la bun sfârşit înţelegerea, acum aşteaptă să îşi onoreze partea cu pescuitul şi Radu Nichifor.

La Brăila a ajuns în mod accidental, „exasperat” de un coleg de la Teatrul din Oradea, care îl înebunise cu „ce fain e la Brăila, ce trupă mişto e acolo, ce clădire impresionantă au şi ce atmosferă frumoasă de lucru”. „Am profitat de faptul că aveam un proiect la Chişinău şi în drum m-am oprit să cunosc oamenii din teatrul brăilean”. Aşa a început colaborarea lui M. Chris. Nedeea cu Teatrul „Maria Filotti”. Acum regizorul e fascinat de frumuseţea oraşului, de liniştea şi oamenii locului.

Pentru Chris, publicul brăilean este unul ciudat. Ne explică că este uimit de cât de mulţi tineri vin la teatru: “Publicul e preponderant tânăr, este sub 25 de ani cred, sunt impresionat pentru că la Cluj sau la Oradea nu se întâmplă aşa ceva. Poate că acest lucru i se datorează lui Radu Afrim”.

A făcut regie dintr-o sumă de accidente

M. Chris. Nedeea ne povesteşte de unde vine pasiunea lui pentru regie şi nu, nu este moştenită din tată în fiu. Chris a intrat cu zece pe linie în liceu la matematică – fizică, deci fără nici-o legătură cu partea umanistă. “Eram total acultural”, ne spune Chris râzând.

 “Apoi am dat admitere la Politehnică, eram tânăr, student şi lipsit de bani. Am început să particip la concursuri şi aşa am câştigat primii bani din scris povestiri, apoi poezie şi abia la urmă teatru”, punctează regizorul. A fost îndrumat să dea la regie de Theodor Stermin Smeu, care “si-a găsit timp să-mi citească o piesă şi să se amuze copios, şi-a gasit timp apoi să-mi devină prieten şi să mă convingă să intru acolo şi să-mi montez singur piesa”.

În prezent, Chris este regizor artistic la Teatrul de Stat Oradea şi la Teatrul Naţional Cluj Napoca. A lucrat ca Asistent de Arta Regiei la Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj şi a semnat regia unor spectacole în diferite teatre din ţară. Printre titlurile puse în scenă se numără numeroase opere ale dramaturgiei contemporane, în special româneşti.

Ce-i place

„Îmi place să pescuiesc pentru că nu are nicio legătură cu teatrul. Am ajuns la Brăila tocmai din cauza pescuitului, deşi de când am ajuns nu am apucat să pescuiesc niciodată. Ironia sorţii. Îmi place fotbalul, iar echipa mea favorită este CFR Cluj. Din când în când îmi place şi teatrul”, spune zâmbind regizorul M. Chris. Nedeea

Ce nu-i place

Nu-i place pescuitul atunci când nu prinde peşte şi teatrul atunci când nu îi iese. Nu-i place faptul că nu are suficienţi bani şi spune că uneori nici pe el nu se prea place. Nu îi plac oraşele mari, sufocate de agitaţie şi cele care nu sunt aşezate lângă o apă.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă oboseşte cel mai mult?

M.C.N.: “Să negociez problemele legate de disfuncţionalităţi, problemele legate de producţie, discuţiile cu contabilitatea şi amânările de multe ori repetate ale aducerii decorului la scenă. Mai sunt şi altele, dar mă limitez la acestea”.

Ce surprize mai pregătiţi publicului brăilean?

M.C.N.: “Aş vrea să fie «Full Monty», bazat pe piesa care a inspirat filmul omonim din 1997, cu umor de calitate şi situaţii uşor recognoscibile în tranziţia românească de la Brăila şi de oriunde. Aşadar, un spectacol de scenă mare şi de mare public. Sper să se adeverească discuţiile purtate cu conducerea teatrului despre acest proiect”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite