Război de milioane de euro pentru graniţele oraşului Brăila. Mize: Staţiunea Lacu Sărat, Platforma Chimică şi Termocentrala, Mall-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta încă se duce la Curtea de Apel Galaţi, dar primarul din Chiscani a primit deja de la Elena Udrea 570 de mii de lei pentru reabilitarea staţiunii. Bătălia dintre Primăria Brăila şi aceea din Chiscani se duce de câţiva ani. Până acum, Chiscaniul şi-a adjudecat Mall-ul, de unde câştigă anual 1,6 milioane de lei, dar şi Platforma Chimică.

Administraţiile văd diferit Legea 2 din 1968, care prevede delimitarea celor două localităţi limitrofe: oraşul Brăila şi comuna Chiscani. Conflictul a ajuns pe rolul instanţelor de judecată, iar chiscănenii au înregistrat deja un succes: au încheiat din start contract cu Promenada Mall, de unde câştigă anual 1,6 milioane de lei. Mai mult, Înalta Curte a dat câştig de cauză Chiscaniului în privinţa Platformei Chimice. Tot acolo se află şi Colonia de la Kilometrul 10, unde 700 de suflete trăiesc la limită, într-o sărăcie şi mizerie crunte.

Bani de la "doamna Udrea"

Miza zilei este, astăzi, Staţiunea Lacu Sărat.

image

„Atât Staţiunea Lacu Sărat cât şi fostul combinat s-au ridicat din investiţiile municipalităţii, în anii 80, deoarece, să nu uităm, cu ani în urmă, comuna Chiscani era localitate suburbană a Brăilei şi se bucura de un statut special. Acum, Primăria Chiscani spune că atâta timp cât obiectivele sunt pe teritoriul ei, se consideră îndreptăţită să fie unicul colector de taxe şi impozite", ne-a declarat primarul municipiului Brăila Aurel Simionescu.

În aceste zile, la Galaţi, se tranşează acest ultim conflit.

image

"Păi, da, că noi eram Cenuşăreasa Brăilei, dar după 1990, când am devenit comună şi ne-am cerut drepturile, n-a mai fost bine. Mi-a făcut zeci de plângeri penale primarul Simionescu. Noi vrem Staţiunea Lacu Sărat fiindcă avem bani de doamna Elena Udrea ca s-o reabilităm, din data de 5.05. 2010. Avem la Trezorerie 570 de mii de lei, pentru studii de fezabilitate, aşteptăm decizia de la Galaţi", ne-a declarat Ion Crăciun, primarul comunei Chiscani.

Acelaşi Crăciun, care şi-a demis juriştii şi se apără singur în instanţă, deşi este medic veterinar de formaţie, spune că a reuşit să aducă în curtea chiscănenilor şi Platforma Chimică, inclusiv Termocentrala CET, de unde vine căldura oraşului.

„Pe platformă avem şi un obiectiv social, Colonia de la Km. 10, unde municipiul a investit sume importante şi avem şi un proiect cu finanţare europeană", a subliniat primarul Aurel Simionescu.

Preluăm Colonia, cu rele şi bune

În urmă cu vreo nouă ani, din fonduri UE, Primăria a reabilitat în parte Colonia. Cu peste 100 de mii de euro, acolo au fost reabilitate locuinţele. Un detaliu uitat de administraţia de atunci: nu s-au tras gaze, iar pentru a se încălzi, oamenii de acolo au spart pereţii şi şi-au pus sobe direct în garsoniere.

image

"Voi prelua Colonia şi cu rele şi cu bune. Pun oamenii la muncă şi rezolv problema. Atrag fonduri şi reabilitez, aşa cum am tras gaze şi apă în Chiscani, aşa voi face şi acolo", spune Ion Crăciun.

O comună ca un oraş

Comuna Chiscani are 5.725 de locuitori, iar în ultimii ani, din banii veniţi de la prinipalele obiective economie de pe raza localităţii, Primăria a montat o reţea de gaze naturale şi două de apă.


"Vrem să fie cea mai frumoasă localitate din judeţ, déjà este un paradis. Nu vrem să devenim oraş, să plătim taxe mari, vrem să fim o comună înfloritoare. Vom fi o comună ca un oraş. Dar îmi pare rău pentru staţiune fiindcă avem banii dar nu-I putem folosi. Banii aceia fac pui la Trezorerie", a mai spus Crăciun.

Cât priveşte divergenţele cu Primăria Brăila, opinia lui Crăciun este cât se poate de tranşantă. Primăria Chiscani nici nu vrea să audă de cedat ceva municipiului Brăila.

„Avem Legea 2 din 1968 și pentru mine este mai mult decât suficient. Din punctul meu de vedere Brăila se termină la Șoseaua de Centură. De exemplu, noi avem, câteva miliarde de lei vechi alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru studii de fezabilitate şi proiecte destinate staţiunii Lacu Sărat, şi nu-i putem accesa din cauză că nu se poate rezolva regimul juridic al staţiunii", ne-a declarat primarul comunei Chiscani, Ion Crăciun.

image

Potrivit acestuia, primăria Chiscani a câștigat deja în instanță, prin hotărâre definitivă, drepturile asupra Platformei de la Chiscani, atât la Curtea de Apel Galați cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pentru Stațiunea Lacu Sărat urmează ca în aceste zile să se pronunțe decizia la Curtea de Apel Galați.

Primarul comunei Chiscani nu mai are încredere în autoritățile Brăilei și crede că se poate întâmpla orice când vine vorba de supremația în zonă, și mai ales de bani.

Instanța nu are putere

Negocierile din urmă cu aproape două luni nu s-au soldat cu rezultatele așteptate pentru că miza este uriaşă: miliarde de lei vechi percepute din impozite pe teren şi diverse alte taxe administrative și din acest motiv nici una nu este dispusă să cedeze.

Fără PUG

Prefectul județului Brăila Dumitru Popa spune că situația trebuie rezolvată cât mai urgent deoarece trebuie definitivate limitele teritorial-administrative ale localităților așa cum prevede legislația în vigoare.

image

„Instanțele de judecată nu se pot pronunța pe limite administrative, iar dacă rămân zone litigioase, acestea vor fi înscrise în cartea funciară. Mai mult, nu vor putea dezvolta planuri de urbanism general și de detaliu, și vor rămâne în conflict", crede prefectul.

Soluția încheierii discuțiilor ar fi o lege organică, pentru stabilirea clară a teritoriului municipiului Brăila şi a teritoriului comunei Chiscani. Până atunci însă cele două autorități vor continua să-și dispute banii din impozite. Niciuna nu va putea investi în staţiunea Lacu Sărat sau în potenţialul economic al fostei platforme chimice.

"Platforma este a lui Vladimir Cohn, iar noi o avem pe terenul nostru. E destul, e mare lucru. Da, suntem o comună înstărită. Ştiţi că nu mai avem pământ de dat?! Un hectar de teren agricol s-a dat ţi cu 44 de miliarde de lei vehi. Vin oamenii la noi să îşi facă vile", a mai spus Ion Crăciun.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite