Radiografie: Vezi aici harta grupărilor interlope din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au dat iama în interlopi. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Poliţiştii au dat iama în interlopi. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Brăila este împărţită în cinci zone de influenţă, potrivit unui raport al poliţiei. Arestaţi sau siliţi să se prezinte în boxa acuzaţilor, interlopii din Brăila au fost puşi la zid rând pe rând. Implicate în scandaluri, bătăi, şantaj şi cămătărie, trafic de persoane şi proxenetism, grupările interlope sunt atent controlate.

Oraşul în care, într-o vreme, toţi indivizii trecuţi de 16 ani păreau moştenitorii tâlharilor Codin şi Terente, Brăila a devenit, acum, urbea în care Poliţia, Parchetul, Judecătoria şi SRI-ul monitorizează „săgeţile" cefelor late şi chiar există o hartă criminogenă care împarte oraşul în cinci zone mari de influenţă.
De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii noiembrie, la nivelul judeţului s-a înregistrat o scădere cu aproximativ 13% faţă de anul trecut a volumului criminalităţii constatate, calculat la 100.000 locuitori.

Semne bune


„Deşi a trecut un an care a fost plin de lipsuri, nu ne mai aflăm în situaţia Craiovei. Am fost cândva, la capitolul infracţionalitate, în situaţia ei, dar acum am ajuns să fim un oraş mai sigur, n-am avut omoruri în stradă şi cazurile grave sunt deja în instanţă. Activitatea Poliţiei a dus Brăila undeva mai la coada clasamentului în ceea ce înseamnă infracţionalitate", a declarat prefectul Dumitru Popa.


Dacă anul trecut, volumul criminalităţii sesizate se ridica la 2.795 de infracţiuni la suta de mii de locuitori, anul acesta, numărul s-a redus la 2.543 de infracţiuni.
„Infracţionalitatea stradală a înregistrat, de asemenea, o scădere. În primele 11 luni, au fost constatate 469 de infracţiuni comise în stradă faţă de 574 constatate în 2009", a arătat subcomisarul Valentin Condruz, adjunct al şefului Poliţiei brăilene.

Apel la fermitatea magistraţilor

Scăderea numărului de infracţiuni nu s-a produs brusc, ci treptat, de la an la an. Cum s-a ajuns aici? Anchetatorii au făcut tot mai des apel la fermitatea judecătorilor pentru încarcerarea interlopilor care, într-o vreme, azi erau reţinuţi şi arestaţi, mâine, la recurs, erau puşi în libertate, iar când venea vremea condamnării, poliţiştii erau nevoiţi să-i alerge din nou pe interlopi. Părea o joacă perpetuă de-a şoarecele şi pisica între poliţişti şi interlopi.


Acum, fermitatea judecătorilor, care emit mandat de arestare şi condamnă fără şovăire, precum şi implicarea Parchetului şi Poliţiei, sunt două dintre cauzele declinului interlopilor din Brăila - oraş vestit, odinioară, pentru cuţitari şi bătăuşi.

22 de dosare la judecată

Numai pe rolul Judecătoriei Brăila, se află în prezent 22 de procese intentate unor indivizi sau grupuri de bătăuşi şi scandalagii, judecaţi pentru ultraj contra bunelor moravuri/ tulburarea liniştii şi ordinii publice, plus alte infracţiuni.
„Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, împreună cu IPJ - Serviciul de Investigaţii Criminale monitorizează îndeaproape activitatea grupărilor interlope, precum şi pe cei consideraţi liderii grupărilor. Rezultatele se văd, pentru că, de circa doi ani, nu ne-am mai confruntat cu incidente majore", a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului, procuror Marinela Coşniţă.

Brăila, disputată de cinci clanuri

„De regulă, infracţiunile de ultraj contra bunelor moravuri sunt asociate cu alte infracţiuni, cum ar fi lovire sau distrugere. Cele mai multe astfel de incidente se petrec în municipiu", a precizat vicepreşedintele Judecătoriei Brăila, Ciprian Butnaru, purtător de cuvânt.
IPJ a întocmit, deja, o „hartă a criminalităţii", cu cele mai importante cinci grupări interlope din Brăila. E de notorietate faptul că, de multe ori, anchetatorii apelează la sprijinul serviciilor secrete, când e vorba de monitorizarea clanurilor interlope, considerate un pericol.

Interlopi împrăştiaţi

Surse judiciare autorizate ne-au confirmat faptul că, din pricina dosarelor penale în care sunt cercetaţi sau condamnaţi, interlopii nu mai au tupeul să comită şi alte fărădelegi, ca să nu ajungă la puşcărie. Chiar şi ascunşi peste graniţă, tot sunt vânaţi de Interpol şi Poliţia Română. Costică Buricea, de exemplu, e arestat în Spania, în vederea extrădării. Buricea e condamnat definitiv pentru ultraj la poliţist.

Interlopii au făcut pace

Şeful celeilalte grupări din sudul Brăilei, „Romică Caţali", este, de asemenea, condamnat şi încarcerat pentru ultraj la poliţist.
Timp de trei ani, gruparea lui („Vărsătura") s-a aflat în „război" cu gruparea fraţilor Costică şi Ghiţă Buricea, care acţionează în zona Radu Negru-Viziru-Mogador.
Totul a culminat cu incidentul petrecut în 15 decembrie 2006, la Palatul de Justiţie, conflict în care au fost implicaţi vreo 80 de interlopi. Culmea, în primăvara lui 2008, cele două grupări au făcut pace.

Gruparea Tică Valutistu

În Centrul Vechi, acţionează gruparea lui Vasile Petcu, zis „Tică Valutistu". Respectivul a intrat, din nou, în vizorul anchetatorilor, pentru implicare în scandalul de la „Selgros". În urmă cu mai bine de zece ani, Petcu a fost ţinta unui atac mafiot, fiind lovit cu săbiile în plină stradă, de trei indivizi mascaţi, unul dintre ei fiind „Giuliano". Giuliano este căutat pentru o crimă comisă în Italia. De altfel, subcomisarul de la IGP, care l-a împuşcat mortal pe Pârvu, în septembrie anul trecut, l-a confundat pe acesta cu „Giuliano".

Buricea, pe listă

În zona Obor-Hipodrom, acţionează găştile de cartier din care face parte şi Marian Soare, iar în nordul oraşului, zona (Brăiliţa-Vidin), se află gruparea fraţilor Spiru („Haret") şi Dumitru Buricea. Nu a fost implicată în scandaluri, însă a ieşit din anonimat după ce fiul lui „Haret", Daniel, a fost acuzat de viol şi lipsire de libertate. Acesta a primit, recent, 8 ani de închisoare, pentru sechestrarea unei fete de 18 ani.

Fragment din Cazul „Spiru Buricea"

Arestat pe data de 20 august, pentru ultraj contra bunelor moravuri, lovire şi distrugere, Spiru Buricea zis „Haret", unul dintre veteranii grupărilor brăilene, a fost pus în libertate de către judecători.
„Buricea Spiru a solicitat eliberarea sub control judiciar, iar cererea i-a fost admisă de către instanţă. A fost pus de îndată în libertate, însă i s-a aplicat interdicţia de a părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile", a precizat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Brăila, Ciprian Butnaru.
Măsura survine după ce Buricea a pierdut recursul declarat împotriva arestării preventive.


În vârstă de 59 de ani, Spiru Buricea este acuzat că a provocat scandal public în zona Trecerii bac Brăila- Smârdan, pe 15 august, că a urcat pe capota unui BMW şi că a lovit trei persoane, dintre care două femei. Incidentul a avut drept punct de plecare protestul pasagerilor de pe bac cărora li se percepuse „tarif de noapte", aproape dublu decât cel de zi.

Cei mai tari cămătari ai Brăilei au două dosare pe rol

Deşi nu e pedepsită de Codul Penal, cămătăria nu le-a priit unor fraţi din Brăila. Anchetatorii au găsit alte formule de a-i agăţa pe fraţii Sgârcitu despre care toată lumea ştia că dau bani cu camătă.
Anchetaţi, arestaţi preventiv şi eliberaţi de mai multe ori, Titi şi Ionel Sgîrcitu sunt cei mai cunoscuţi cămătari ai Brăilei.
Titi are pe rol două dosare penale, unul pentru lovire, altul pentru ultraj contra bunelor moravuri şi şantaj. Potrivit anchetatorilor, fraţii cămătari au „stors" numai de la patru brăileni peste 200.000 de euro.

Alte fapte

La un moment dat, zeci de brăileni au depus reclamaţii la Poliţie împotriva cămătarilor, însă, întrucât Codul Penal român nu sancţionează cămătăria, multe nu au avut nicio finalitate. Cei doi le-au acordat împrumuturi în valută unor năpăstuiţi, oameni aflaţi la anaghie, după care le-au cerut dobânzi împovărătoare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite