REPORTAJ: Metode de salvat un mit: berzele albe, păsările care aduc copiii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dascăl brăilean a găsit o modalitate ingenioasă de a crea cuiburi pentru berzele albe, păsări aflate pe cale de dispariţie. Profesorul de istorie a lansat un proiect de salvare a berzelor, păsările care „aduc copiii", şi care, deşi ocrotite, sunt pe cale de dispariţie.

Ionel Lăzărică propune construirea unor cuiburi suspendate şi a solicitat sprijinul autorităţilor, Electrica SA şi a altor organizaţii. Dascălul de la Găiseanca o are alături pe soţia sa, profesor de biologie la Tichileşti.

Predă istoria la Surdila Găiseanca, făcând naveta de la oraş. Fie iarnă, fie vară, profesorul Lăzărică face câte 60 km dus şi 60 întors, ca să le spună copiilor despre trecutul acestor meleaguri binecuvântate.

Sensibilizat de faptul că localitatea respectivă nu mai are niciun cuib de barză, Ionel Lăzărică s-a decis să sară în ajutorul păsărilor care, pentru noi toţi, „aduc bebeluşii".

În acest moment, singurul ajutor al dascălului vine de la soţia sa, Eugenia, profesor de biologie în comuna Tichileşti - patria lui Constantin Sandu-Aldea. Astfel, Surdila Găiseanca şi Tichileşti vor fi primele comune brăilene cu asemenea cuiburi.

Specialiştii spun că numărul păsărilor s-a redus la jumătate în ultimul secol.

„Omul, singur pe Pământ"

În „horă" s-au prins nu numai elevii, ci şi dascălii şi, mai nou autorităţile locale.

„Proiectul de educaţie civică se intitulează „Satul fără berze. Satul fără berze?" şi are drept scop protejarea berzei albe - aflată pe lista speciilor în pericol de dispariţie -, prin crearea de cuiburi. Se elimină, astfel, şi defecţiunile provocate de păsări reţelelor electrice, prin scurtcircuitarea accidentală a acestora", a precizat prof. Ionel Lăzărică.

Dascălul spune că vrea să trezească la elevi şi nu numai conştiinţa civică, dat fiind faptul că „mediul este exploatat şi poluat până la distrugere".
„În ritmul acesta, în care, în toată lumea, o specie dispare în fiecare zi, va veni momentul când omul se va trezi singur pe Pământ", a spus dascălul.

Lăzărică are, însă, de luptat nu numai cu prejudecăţile semenilor, ci şi cu birocraţia.

Specialiştii găsesc salutară iniţiativa prof. Lăzărică. Anca Andrei, biolog în cadrul Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei" spune că berzele preferă apropierea de aşezările omeneşti, nu pădurile.

„Barza albă este o specia care, în ultima vreme, a preferat satele, nu pădurile. Preferă mai ales satele din preajma Dunării, sau unde îşi găseşte hrana preferată. Orice iniţiativă pentru protejarea ei este benefică", a spus biologul. Electrica s-a arătat deja interesată de proiect.

Prof. Ionel Lăzărică a cerut sprijinul IŞJ, Primăriei Găiseanca şi „Electrica" SA, dat fiind faptul că proiectul are nevoie şi de suport financiar.

Cum majoritatea cuiburilor de barză se află pe stâlpii reţelelor electrice, existând pericolul scrtcircuitării, profesorul propune construirea unor cuiburi, suporţi speciali care să salveze vieţile păsărilor şi să prevină defecţiunile. Astfel de cuiburi au fost construite în Ardeal, cu sprijin european.

Barza albă este ocrotită pe întregul ei areal de răspândire. În ultimul secol, populaţia de berze la redus la jumătate. Iniţial, cuiburile păsărilor erau amplasate în copaci dar, în lipsa locurilor de cuibărit din apropierea habitatelor ideale, în ultimele decenii, acestea s-au apropiat de aşezările omeneşti.

Problemele de convieţuire au apărut în deceniul cinci al sec. XX, când berzele au început să-şi construiască cuiburi pe stâlpii reţelelor electrice de joasă tensiune.

Acum, majoritatea berzelor îşi fac cuiburi pe stâlpi, ceea ce poate crea probleme reţelelor de electricitate. Totodată, de multe ori, păsările au fost ucise, în urma scurtcircuitării reţelei electrice.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite