REPORTAJ: Au făcut carieră din colindat şi urat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul de colindători "La lină fântână" din Ciocile
Grupul de colindători "La lină fântână" din Ciocile

S-au numit „Grâuşorul", după numele plantei care le umple ograda din Ciocile, iar acum îşi spun ca în colind: „La lină fântână". Cei 15 bărbaţi din comuna brăileană Ciocile, de la fecior de 25 de ani, până la moşneag de 70, colindă cât e iarna de lungă şi îmbracă în fiece zi de sărbătoare straie neaoşe româneşti.

Iarna aceasta s-au împlinit 20 de ani de când grupul de colindători din comuna Ciocile le încântă auzul românilor şi nu numai. Grupul a luat fiinţă pe 10 decembrie 1990, sub numele de „Grâuşorul", 10 ani mai târziu schimbându-şi denumirea în „La lină fântână", titlul unui colind din repertoriu.


Cu ocazia aniversării a două decenii de existenţă, colindătorii se pregătesc să lanseze la jumătatea lunii ianuarie, primul CD din carieră. „Majoritatea membrilor care alcătuiesc acum grupul sunt foştii mei elevi. I-am adus lângă cei bătrâni, membrii fondatori ai grupului, iar ei au învăţat colindele din mers pe măsură ce ceilalţi s-au retras", a adăugat Gheorghe Ciucă.


Repertoriul-bază este format din şase colinde specifice localităţii Ciocile, care nu se interpretează în alte părţi. În cei 20 de ani, grupul a participat la foarte multe festivaluri şi spectacole din ţară, dar şi din străinătate.


„Am fost la Sighetul Marmaţiei de patru ori, la Iaşi de două ori, la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Bucureşti, Buzău, Slobozia, Galaţi şi Brăila. De asemenea am fost invitaţi în Franţa de două ori şi în Republica Moldova de trei ori. Acolo am fost primiţi foarte bine", ne-a mai spus liderul grupului.


Tradiţii specifice de Anul Nou


An de an, colindătorii din Ciocile străbat ţara în lung şi-n lat, acolo unde sunt doriţi pentru a rosti urări de Anul Nou. Chiar ieri, grupul a participat la Festivalul de Colinde din localitatea Ovidiu, lângă Constanţa.


În ultimele zile ale anului, colindătorii vor fi la Bucureşti, de unde se vor întoarce apoi la Ciocile. În dimineaţa Ajunului, la Căminul Cultural, vor interpreta colindul „Brezaia", apoi vor pleca să colinde prin sat.


În Ciocile se păstrează de ani de zile un anume obicei de a colinda. „În seara de Ajun, câte cinci - şase cete de colindători, flăcăi îmbrăcaţi în costume naţionale colindă Pluguşorul. Ei umblă cu nişte roţi cu păpuşi, trase de cai, acele roţi simbolizând fiecare, roata vieţii", ne-a povestit prof. Gheorghe Ciucă.


Atunci când nu cântă colinde, grupul interpretează cântece populare şi patriotice.
„În restul anului cântăm cântece populare şi patriotice. Am fost de trei ori invitaţi la Alba Iulia la Ziua Naţională", ne-a mai spus prof. Gheorghe Ciucă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite