SĂNĂTATE: Programarea este obligatorie la medicul de familie/Află de aici mai multe despre noua legislaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brăilenii acceptă cu greu ideea că nu mai pot merge la medicul de familie atunci când doresc, ci doar cu programare. În timp ce medicii susţin că programarea pacienţilor la consultaţii cu 24 de ore înainte este un lucru benefic, pacienţii sunt împărţiţi în două tabere: pro şi contra.

Programarea la medicul de familie pentru consultaţie, hotărâre care a intrat în vigoare de la 1 aprilie, a adus cu sine nemulţumirea celor care nu pot merge la medic atunci când vor. Medicii cred că lucrurile se vor clarifica şi că oamenii se vor obişnui cu noile reguli.

„Programarea la medicul de familie este un lucru benefic pentru activitatea profesională. Aplicarea acestei hotărâri a reprezentat un cap de pod, a creat puţină ambuscadă, dar lucrurile se vor regla pe parcurs", spune dr. Dorina Tite.

Aceasta spune că acum încearcă să găsească soluţii pentru a-şi programa pacienţii astfel încât toţi să beneficieze de atenţia sa atunci când au nevoie.

„Consultul medical este important. Nu poţi eticheta pe hol, singura posibilitate este consultul medical", a mai spus dr. Tite.

Unde-i lege nu-i tocmeală

Şi dacă unii pacienţi au considerat că programarea nu este tocmai un lucru bun, alţii s-au adaptat imediat înţelegând necesitatea ei. Victor Craioveanu (foto), de 54 de ani, este unul dintre pacienţii doctoriţei Tite care s-a conformat noilor prevederi.

image

„Am sunat şi m-am programat la medicul de familie pentru consultaţie. Din punctul meu de vedere este o idee foarte bună", a precizat bărbatul care vine la medic periodic pentru consultaţii, fiind operat pe cord.

Şi dr. Raluca Vodă, medic de familie spune că programarea la medicul de familie este o decizie benefică atât pentru medic, cât şi pentru pacient.

„Se îmbunătăţeşte calitatea actului medical, avem mai mult timp pentru pacienţi şi oamenii nu mai stau la coadă. Unii nu sunt de acord cu programarea pentru că le vine rândul peste câteva zile, nu a doua zi. Noi am ajuns cu programările săptămâna viitoare", a punctat medicul.

20 pe zi, normă impusă

Medicii de familie pot să consulte cu programare 20 de persoane pe zi, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate decontează doar pentru acest număr de pacienţi. Cu toate acestea, pacienţii care au nevoie urgentă de ajutorul medicul de familie nu vor fi trimişi acasă pentru că nu s-au programat din timp la consultaţii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite