ADIO "Stradă-Puşcărie-Stradă"! Primul centru special zonal pentru reintegrarea persoanelor care ies din închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciarul Brăila. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Penitenciarul Brăila. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Persoanele din penitenciarele Galaţi, Brăila, PMT Tichileşti şi Tulcea care au fost private de libertate vor beneficia, după ce vor ieşi din închisoare, de ajutorul unor specialişti să se reintegreze în societate.

Un Centru Regional de Incluziune Socială pentru persoanele eliberate din detenţie va fi înfiinţat la Brăila în strada Nicolae Bălcescu, nr. 3. Dechiderea centrului va fi marcată printr-o masă rotundă cu tema „Implicarea activă a comunităii în inserţia socială a deţinuţilor". Evenimentul va avea loc joi, 17.11.2011, la ora 11.00, la Sala Foaier a Teatrului Maria Filotti Brăila.

Inaugurarea centrului este realizată în cadrul proiectului "Tranziţia spre libertate prin Centre Regionale de Incluziune Socială" derulat de Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare (CRED) în parteneriat cu ARPEGE - Action Reparatrice Prestation et Guidance Educative - Belgia, Asociaţia Kelsen - Baia Mare, Penitenciarul Galaţi, Penitenciarul Ploieşti, Asociaţia Filantropia Ortodoxă - Alba Iulia, High:Five - Danemarca şi Fundatia De Îngrijiri Comunitare - Bucureşti. Programul este finan?at de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

În central de reinserţie socială de la Brăila, foştii deţinuţi vor beneficia de asistenţă socială şi consiliere psihologică pentru a se reintegra mai uşor în comunitate.
„Foştii deţinuţi vor putea să beneficieze de ajutorul unor specialişti ca să poată să se obişnuiască din nou cu cerinţele societăţii. Practic, aceştia nu vor ieşi din închisoare direct în stradă ci vor avea un loc în care pot sta câteva ore pe zi unde vor fi ajutaţi să-şi caute un drum în viaţă astfel încât să scadă riscul de recidivă. În cazul unora, societatea este mult schimbată faţă de ceea ce ştiau ei înainte de a fi închişi. Ei îşi vor reevalua competenţele şi vor fi ajutaţi să reintre în contact cu familia şi cu membrii comunităţii din care au făcut parte. Specialiştii din centru îi vor ajuta să-şi caute un loc de muncă dar şi să înţeleagă mai bine societatea şi schimbările produse în intervalul în care ei au lipsit", a spus Camelia Tancău, preşedinte executiv al CRED.


Al treilea centru de incluziune din ţară

Centrul de la Brăila este al treilea de acest fel din ţară, înfiinţat în cadrul proiectului „Tranziţie spre libertate prin Centre regionale de Incluziune Socială" derulat de CRED. Primele două centre au fost infiinţate la Alba Iulia şi la Baia Mare în ultimele două luni. Urmează să fie inaugurat un centru şi la Bucureşti.

Proiectul CRED are ca scop susţinerea în procesul de reinserţie socială a peste 4.000 de persoane private de libertate din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord -Vest, Centru, Sud- Muntenia şi Sud-Est astfel încât procentul de recidivă să fie cât mai scăzut.

Obiectivul proiectului este, printre altele, cresterea sanselor de insertie în comunitate şi pe piata muncii prin realizarea de programe integrate de pregătire pentru liberare, printre care: cursuri de calificare, consiliere şi orientare cu privire la găsirea unui loc de muncă, organizarea de burse de locuri de muncă, educa?ie pentru sănătate. Una dintre cele mai importante componente ale proiectului este crearea a patru centre de incluziune socială în Bucureşti, Alba Iulia, Baia Mare şi Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite